NPO Radio 5

Linda Ronstadt jarig

  1. Nieuwschevron right
  2. Linda Ronstadt jarig

Een heldere stem & brede stijl maakte haar een van de meest succesvolle zangeressen van de jaren '70: Linda Ronstadt is 15 juli 68 geworden.

Veelzijdig

Linda (15 juli 1946) groeit op in Arizona, haar roots liggen bij de country. Ze sluit zich in haar jeugd aan bij folk/rock groepjes Union City Ramblers, Three Ronstadts en later de Stone Poneys. Ze werkt met vele muzikanten en ontwikkelt een eclectische stijl.

Blue Bayou & It's So Easy

Deze covers van Roy Orbison en Buddy Holly respectievelijk staan in 1977 beiden tegelijk in de hoogste regionen van de hitlijsten. Linda Ronstadt is daarmee de eerste artieste met 2 singles in een Top 5 sinds The Beatles:

You're No Good

Origineel een Jerry Leiber / Mike Stoller productie voor Betty Everett, maar in de 'handen' van Linda Ronstadt wordt 'You're No Good' (geschreven door een man!) een hit:

Don't Know Much

Succesvol schrijverstrio Barry Mann, Cynthia Weil en Tom Snow schrijft dit duet, Linda Ronstadts laatste hitnotering in Nederland. Met r&b zanger Aaron Neville bereikt ze in 1989 de top 10:

Parkinson

In augustus 2013 maakte Linda het einde van haar succesvolle loopbaan bekend: Linda Ronstadt lijdt namelijk aan de ziekte van Parkinson. Ze leeft teruggetrokken, en probeert met de ziekte om te gaan; bewegen en handelingen zoals borstelen worden steeds moeilijker. Het moeillijkste vindt de zangeres echter dat de Parkinson haar stem heeft weggenomen.

Eerbetoon

In 2014 werd Ronstadt toegevoegd aan de Rock & Roll Hall Of Fame. Stevie Nicks, Bonnie Raitt, Glenn Frey en Emmylou Harris waren er om voor haar te zingen: