NPO Radio 5

Boudewijn de Groot in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boudewijn de Groot in 5 feitjes

Hij is een van onze grootste artiesten: Boudewijn de groot viert op 20 mei zijn 77e verjaardag!

foto: ANP

Geboren in gevangenschap

Het is bijna niet voor te stellen: Boudewijn werd in 1944 geboren in een Jappenkap in voormalig Nederlands-Indië. Tragisch genoeg overleed zijn moeder niet lang daarna. Na de bevrijding vertrok keerde Boudewijn zonder zijn vader naar Nederland. Ze zouden elkaar in 1952 weer zien in Nederland.


Liefde voor filmmuziek

We kennen zijn evergreens allemaal, maar ook filmkunst is een passie voor De Groot. In de jaren 70 en 80 verbleef hij in meermaals in Hollywood om de kneepjes van het filmmuziek-vak te leren: Hij werkte samen met Pim de La Parra en Paul Ruven aan soundtracks voor hun films.


Getalenteerde kinderen

Boudewijns kinderen Marcel (1964), Jim (1972) en Caya (1967) zijn alle drie in de kunsten terechtgekomen: Zanger en muzikant Marcel werkte ook samen met zijn vader aan projecten als 'Waar gebeurd'. Jim is acteur en zanger, bekend van o.a. Baantjer, The Passion en musicals als The Wiz. Dochter Caya (1967) is een actrice die je o.a. zag in televisieseries Spijkerhoek en Gooische Vrouwen.

Caya, Jim en Marcel de Groot

Van vele markten thuis

Dus Boudewijn kan zingen, liedjes schrijven, filmmuziek componeren en gitaar spelen. Maar wist je dat hij ook als acteur heeft gewerkt? Hij schitterde o.a. in de tv-serie Flikken en de musical Tsjechov ('Vanmorgen Vloog Ze Nog'). En er is meer! In zijn jonge jaren presenteerde De Groot even een radioprogramma bij Veronica en in de jaren '80 vertaalde Boudewijn literaire werken van Stephen King uit het Engels. Hij was zelfs in zijn jonge jaren werkzaam in warenhuis de Bijenkorf.

Engelse liedjes

Boudewijn de Groot heeft naast het vertalen uit ook geëxperimenteerd met het zingen in het Engels: Eind jaren 60 nam hij wat Engelstalig materiaal op, zoals 'Moonstruck', Captain Decker' en 'In Your Life':