Adres Onbekend

Deels opgelost: Jan zoekt eerste liefde Nonja van Zelst

KRO-NCRV
foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: Jan zoekt eerste liefde Nonja van Zelst

“Nonja viel voor mijn zangkunsten en de vlam sloeg over tussen ons!"

We krijgen contact met de schoonzus van een Nonja van Zelst, maar zij blijkt helaas niet meer te leven. Het is alleen niet 100% zeker of dit Jans Nonja is... Hij mag buiten de uitzending om wel contact opnemen met deze mevrouw. Voor eenieder die meer weet over Nonja van Zelst blijven onze lijnen open op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister hieronder het fragment van 3 april 2022 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Jan werkt als jonge jongen in Leiden bij de wasserij Van Dieben en treft daar Nonja van Zelst. “Kijk het was dus zo: Nonja werkte boven op de linnenkamer en beneden had je de wasmachines. Nonja stond helemaal rechts te strijken. Ja, u moet weten... destijds, en eigenlijk nu nog, zong ik liedjes van Willie Alberti, in het Italiaans. Nonja viel voor mijn zangkunsten en de vlam sloeg over tussen ons!"

Bij Nonja vindt Jan het familiegevoel dat hij thuis enorm mist. "Ze heeft er zelfs voor gezorgd dat ik mijn biologische vader heb ontmoet. Die had ik daarvoor nooit gekend! Zij stimuleerde me om te gaan zoeken en kort daarna is hij overleden. Daar ben ik haar heel dankbaar voor." Maar zijn moeder keurt de relatie met Nonja niet goed. “Nonja was een paar ouder dan ik en dat vond mijn moeder niks. Uiteindelijk heb ik voor de band met mijn moeder gekozen en ging het over met Nonja. Terwijl ik eigenlijk graag met haar verder had willen gaan. Het was hartstikke fijn samen..."

De laatste tijd komt Nonja steeds vaker voorbij in Jans leven. Bijvoorbeeld tijdens een autorit door Leiden met zijn dochters, waar hij hen voor het eerst over zijn eerste liefde vertelt. Kort daarna ziet Jan een vrouw in de supermarkt lopen, van wie zijn mond openvalt! “Ik zag daar een dame, nou... twee druppels water!!! Dat kon Nonja toch niet zijn? Ik ben er naartoe gegaan en heb haar mijn verhaal verteld, maar ze zei al gauw dat ze niet de juiste persoon was. Ongelooflijk!"

Aanknopingspunten:
* Nonja van Zelst
* geboren rond 1938
* is opgegroeid in Zoeterwoude bij haar ouders
* had een broer
* werkte in de jaren 50 op de linnenkamer in wasserij Van Dieben aan de Zoeterwoudse Singel in Leiden
* was lang, had een middelmatig postuur, lang donkerbruin haar en ietwat buitenlandse trekken in haar gezicht (mogelijk Indisch?)
* laatst bekende woonplaats: Zoeterwoude