Hans Schiffers: Donna Summer is een favoriet van me

Liedjes uit het leven van ons Evergreen-team

Hans Schiffers werd verliefd op een jongen én op de radio. "Muziek gaf me de mogelijkheid te ontsnappen aan het normale leven."

Hans ontvangt ons in zijn woonark, op de plek waar hij graag muziek luistert: temidden van zijn platen- en cd-collectie. "Alle Nederlandse muziek die is uitgebracht" staat er. "Ja hoor, 'Kleine Johanna' en 'De Voetbalsupporter' staan ertussen. Vroeger vond ik dat wel grappig, nu vind ik het heel flauw.

Wij leidden thuis een braaf leven. Mijn ouders zongen in het koor van de katholieke kerk. Mijn vader vond de muziek waar ik naar luisterde kattengejank. Ik moest hem maar niet lastig vallen met The Beatles. Hij was te druk met geld verdienen, was zijn adagium. Mijn moeder stond er wel voor open, luisterde met ons mee. Die wist wie de Bee Gees waren.

Liedjes Voor Altijd: Hans Schiffers


Mijn homoseksualiteit heb ik lang verstopt voor mezelf en de buitenwereld. Ik dacht ook dat het mijn droom om radio-dj te worden in de weg zou staan. Ik herinner me dat het regende en ik stond met de auto bij de brievenbus. Ik wilde een verzoek naar het COC in Utrecht sturen: of ik een keer langs mocht komen. Killing Joke stond op, met ‘Love Like Blood’. Dat krachtige intro heeft me over de huppel getild, toen heb ik de brief gepost.

Een plaat als ‘Love In C Minor’ van Cerrone was in die tijd 'je van het’. Het is zo’n plaat die je nog wel eens onder een foute Franse pornofilm tegenkomt. Maar de plaat was zijn tijd ver vooruit: het legde de basis voor een heel pakket discoplaten. Later, als ik naar de disco ging, zagen we eruit als John Travolta. Met van die strakke soulpijpen: één bal links, één bal rechts, haha.


"Door muziek kon ik ontsnappen aan het gewone leven."


- Hans SchiffersRadiomaken en muziek hebben me heel veel gebracht. Liefde, passie. En de mogelijkheid te ontsnappen aan het normale leven. Over negen jaar ben ik pensioengerechtigd. Als ik dan een eigen radiostation zou beginnen, zou ik als eerste plaat Echoes draaien van Pink Floyd. Of in elk geval een hele lange plaat om bij weg te dromen.

Hans Schiffers presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5. Luister het hele interview met Hans en de andere Top 1000 dj's terug op onze podcastpagina.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen