Jeroen van Inkel: ik werd weggeblazen door Hotel California

Het complete Evergreen-interview

"Je omgeving is heel bepalend voor de muziek die je leert kennen." Jeroen van Inkel over zijn vader, de benedenbuurman, vriendinnetjes en bovenal 'zijn' evergreens.

Jeroen is in zijn werkkamer, waar onder andere een oude Revox bandrecorder en een heel klein replica'tje van Keith Richards' gitaar staan.

"De liefde voor muziek komt bij mijn vader vandaan. Hij had een behoorlijke platencollectie en was een pietje precies wat geluid betreft. Op een dag zette hij me midden in de kamer neer en zei: Jeroen, ga hier maar zitten, dan laat ik je iets horen. Ik wil dat je het helemaal luistert en me dan vertelt wat je ervan vindt.

Mijn vader haalt een elpee uit de hoes, legt die op de draaitafel… Ik had ‘Hotel California’ van Eagles nog nooit gehoord. Het was de allereerste keer en ik werd weggeblazen: pa, dit is fantastisch! Dit is geweldig!!

Liedjes Voor Altijd: Jeroen van Inkel


Je omgeving speelt een belangrijke rol in hoe je naar muziek luistert. Ik had bijvoorbeeld een vriendinnetje dat helemaal gek was van Franse muziek. Dus ik ontdekte ineens Michel Fugain, Les Poppys, Gérard Lenorman.

Onze benedenbuurman, meneer Miedema, die kwam een keer aan de deur en vroeg naar mij. Ik dacht o jee, dat gaat natuurlijk over mijn muziek die te hard staat. Hij zei: “ik hoor jou altijd muziek draaien. Ik wil jou ook wel eens muziek laten horen die ík leuk vind. 

Dus ik met ‘m mee. 


"Pa, dit is fantastisch! Dit is geweldig!!"


- Jeroen hoort voor het eerst 'Hotel California'Hij had veel van The Rolling Stones onder andere. Dan zei ‘ie luister eens naar die “oe oe”, die gaan het hele nummer door. En luister eens waar de tekst over gaat. En weet je, dan gaat het groeien he, dan ga je het op een gegeven moment heel goed vinden.”

Via ABBA en brommers voert het gesprek naar buurthuis ‘De Bolder’ in Amstelveen. “Wat daar werd gedraaid, en wat Ferry Maat draaide, dat was muziek die in Nederland nog niet uit was. Dan liep ik weer naar die discobar toe, die jongens werden gek van me, om te vragen wat ze draaiden. Margie Alexander bijvoorbeeld, met ‘Gotta Get A Hold On Me’

Voor je zo’n plaat dan hebt, dat was een heel ritueel, dan was je zo weken verder. Maar als je ‘m eenmaal hebt, dat is een geweldige sensatie. Een plaat waar ik jaren naar heb gezocht en waarvan ik echt dacht ‘Yes, ik heb ‘m”, is ‘Wildfire’ van Michael Murphy.

Vanaf zijn vijftiende draait Jeroen plaatjes in zijn kamer en later neemt hij zijn bandrecorder mee naar feestjes. Daarop staan singeltjes die hij heeft opgenomen van anderen. Hij heeft zendingsdrang. “Dan vroeg iemand of ik iets wilde draaien en dan zei ik ja, dat doe ik straks, maar eerst moet je dit even horen: Gloria Gaynor met ‘I Will Survive’.

Zijn dj-kunsten van destijds vindt hij nu “aandoenlijk”. “Ik was er heilig van overtuigd dat ik net zo goed was als Felix Meurders, Frits Spits en al die gasten, maar het was natuurlijk helemaal niks.” Uiteindelijk lukt het Van Inkel via schoolfeesten, discotheken en de ziekenomroep om een plek op de landelijke radio te krijgen. Hij krijgt succes in de tijd van Madonna, Run-DMC en Level 42

“Als iedereen je op een bepaalde manier aanspreekt en niemand durft kritisch tegen je te zijn, dan word je daar misschien wel een beetje arrogant van. Zo was ik in een restaurant en had veel handtekeningen uitgedeeld. Er kwam iemand met een blocnote, ik griste het uit z’n hand en zette m’n handtekening. Maar het was de ober, die de bestelling kwam opnemen. Later dacht ik “wat ben je toch ook een opgeblazen figuur geworden.” Dat was wel een dieptepuntje.”


"Ik heb jarenlang gezocht naar 'Wildfire' van Michael Murphy."


- Jeroen van InkelNu is Jeroen wijzer. Hij schaamt zich niet meer voor muziek die vroeger ‘niet kon’, zoals ABBA ("best wel goeie muziek natuurlijk".. Barbra Streisands muziek luistert hij met veel plezier met zijn vrouw.

Foreigner ligt op de draaitafel. “I thought I knew you well, but all this time I could never tell”, zingt Jeroen mee met 'That Was Yesterday'. “Het is zo herkenbaar waar dit nummer over gaat. Namelijk: dat wat je hebt is heel waardevol. Herken die waarde en hou dat vast. Denk niet dat het leuker of spannender is aan de andere kant van het hek. Dat heeft geen zin. Dat moet je niet doen."

Beluister het hele interview met Jeroen op onze podcastpagina. Daar vind je ook interviews met andere NPO Radio 5 Evergreen Top 1000-dj's zoals Manuëla Kemp en Hans Schiffers.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november 
NPO Radio 5
Delen