Hoe 'Ramona' 'n wereldhit werd


Filmliedje 30 jaar later een hit

Op deze dag in 1961 belandde 'Ramona' van The Blue Diamonds de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Het verhaal van een hit.

Te goed bezig

In de jaren '50 maken de broers De Wolff een aardige naam voor zichzelf met vertolkingen van covers, voornamelijk van The Everly Brothers. Het gaat de jongens zelfs zo goed af dat het management van de Everly's begint te klagen... Het is tijd voor nieuw materiaal!

Hieronder covert het duo overigens 'Sukiyaki':Dolores

Nu was 'Ramona' niet bepaald nieuw te noemen... De stomme film Ramona is gebaseerd op een roman van Helen Hunt Jackson. Geschreven in 1884 was het verhaal een populaire,en voor 1960 al drie keer verfilmd. De zangeres Dolores del Rio zong in 1928 als eerste een titeltrack: Gelukkig overgehaald

Toen platenlabelman Jack Bulterman Ruud en Riem die plaat liet horen, zo'n 30 jaar later, was er niet meteen inspiratie. Toch kwam er een snellere versie en da's maar goed ook: In Nederland werd 'Ramona' een gigantische hit, en zelfs in Amerika stond het lied vanaf 28 november 1960 in de Amerikaanse hitlijst! Ook onze Europese buren vielen voor de single:Andere versies

Dergelijke successen leiden vaak tot meer versies! Zo zongen de Diamonds het lied zelf ook in het Maleis & Spaans. Het lied is meermaals gecovered, zoals bijvoorbeeld door Jim Reeves en Tony Bennett: