NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Layla'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Layla'

De klassieker met twee bekende versies vindt zijn oorsprong in een pijnlijke liefdesdriehoek...

De opnames van de 'originele' Layla worden rond 9 september 1970 afgerond. Het is een complex stuk waarvoor meerdere lagen gitaarriffs moeten worden opgenomen. De getalenteerde Duane Allman is er om Derek & The Dominoes, bestaande uit o.a. Eric Clapton en Jim Gordon te helpen: Ze hebben hem kort daarvoor ontmoet in Miami, waar aan de elpee wordt gewerkt.

Het nummer krijgt uiteraard een plek op Layla And Other Assorted Love Songs. In Nederland schopt de single het niet verder dan de Tipparade.

Mythe en realiteit

De titel komt van een Persisch sprookje over een prinses Layla die trouwt met een man waar zij niet van houdt. Wanneer Clapton dit verhaal hoort is hij geraakt...

Waarschijnlijk omdat hij in deze periode al hopeloos verliefd op de (met George Harrison) getrouwde Pattie Boyd is. Pattie is op haar beurt ook ongelukkig en verlangt net zoveel naar Eric. Zou George -zelf naar verluidt ook geen koorknaapje- het hebben geweten?

Gebroken harten

Harrison en Boyd zijn getrouwd op 21 januari 1966. Het stel gaat na enkele jaren uit elkaar: Pattie kiest voor Clapton en stapt in 1979 met de zanger & gitarist in het huwelijksbootje (zij scheiden weer in de jaren '80). George en Eric blijven door de jaren heen echter goede vrienden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Unplugged

Een van de bekendste liedjes die in het op muziekzender MTV uitgezonden programma Unplugged te horen is geweest is Eric Clapton's bewerking van 'Layla' naar een zwoele, brutale versie... Je hoort meteen dat het 'Layla' is, met precies genoeg aanpassingen om het lied een nieuwe impuls te geven.

Geheel verdiend dus een Nederlandse Top 10 hit voor Clapton in 1992:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.