Digitale radio: vraag en antwoord


Dit wil je weten!

Soms is een klein opfris-cursusje nodig: De grootste vragen worden hier beantwoord.

Waarom zitten we niet meer gewoon op de AM?

In 2014 moesten we keuzes maken: er moest worden bezuinigd. We wilden zoveel mogelijk de programmering ontzien en met het afschakelen van de AM zouden we 1,2 miljoen euro kunnen besparen. 

Er zijn ook voordelen aan de afschakeling. Bijvoorbeeld minder belasting van het milieu. Door de AM zendmast uit te schakelen besparen we 3 miljoen kwh (kilowattuur)energieverbruik per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 3000 huishoudens.

Daarnaast waren de zendmasten verouderd, en zou het forse investeringen vergen om de masten up-to-date te brengen.

De NPO koos ervoor om te investeren in een milieuvriendelijker en moderner alternatief: DAB+.

Wat is DAB-plus?

DAB+ is digitale vervanger van AM en (op termijn) FM. Het werkt bijna hetzelfde als de analoge ether: er zijn zendmasten, die versturen een digitaal signaal, en dat signaal kun je oppikken met je DAB+ radio. Bij AM en FM zoek je op frequentie: zo was Radio 5 te ontvangen via 747 AM. Maar bij DAB+ kun je gewoon op je radio zoeken op de zendernaam. 

De ontvangst van DAB+ is bijna in het hele land 100 procent. Op sommige plekken (in bijvoorbeeld grensgebieden of op de eilanden) kan het zijn dat de ontvangst nog niet optimaal is. Maar er worden steeds meer zendmasten bijgebouwd, zodat we snel in heel Nederland een goed signaal hebben. Is digitale radio hetzelfde als internetradio? Nee, digitale radio zendt gratis uit door de lucht. Internetradio wordt uitgezonden via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de provider berekent.

En, digitale radio is gratis.

Wat als je geen DAB+ radio hebt?

Dan kun je luisteren via internet en de app, kabel (dat hebben de meeste mensen), en ook wordt af en toe geluisterd via de satelliet.

Ik wil via internet luisteren, hoe doe ik dat?

Dan zijn er 2 manieren: je kunt de NPO Radio 5 app downloaden op je telefoon of tablet. Of je kunt naar onze player kiezen en klikken op Live Luisteren

Wat is het verschil tussen de app en de site?

Een app is niet hetzelfde als luisteren via bijvoorbeeld de site nporadio5.nl. Een app is een programmaatje dat je download via de zogenaamde store: bij Android telefoons en –tablets heet die store de Play Store. Bij het besturingssysteem van Apple (bijvoorbeeld op je iPhone of iPad) heet de store Apple Store. Je zoekt op NPO Radio 5, en dan verschijnt het programmaatje vanzelf. Te herkennen aan ons logo. Je downloadt en installeert het gratis, vervolgens verschijnt de app met logo op je telefoon of tablet.  

Als je erop klikt opent de app, en zie je een play-knop rechts onderin. Als je daarop klikt, hoor je NPO Radio 5.

Let op: er zijn ook nep apps, waarvan bekend is dat ze geen actuele informatie doorsturen.

Hoe luister ik dan via de kabel?

Is uw (oude) radiotoestel ingeplugd op het kabelnetwerk, dan kunt u per provincie de frequentie controleren. De frequenties vind je hier >>>

En hoe zit het met digitale tv?

Ik heb gehoord dat ik ook via mijn televisie radio 5 kan vinden.
Er kan ook geluisterd worden via de digitale tv. Zoals je ook naar NPO 1 kijkt, zo kun je ook zappen naar de radiokanalen. Zo is bij KPN kanaal 805 NPO Radio 5.


Laat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie4 reacties

Geschreven door:  

Greet de Mos

5 augustus 2018 - 14:50 uur

Goedenmiddag ik ben jullie aan het zoeken op m'n radio app in den haag voor de frequentie. Laat het me weten a. u. b.!!!


Geschreven door:  

Maarten de Wever

20 juli 2018 - 11:12 uur

Waarom is er geen FM frequentie voor radio 5 beschikbaar ? Een publieke zender
notabene. Als men de frequentie van het slecht presterende 3 FM afneemt zullen heel
wat ouderen blij zijn. Kan men o.a. ook in de autoradio naar radio 5 luisteren.


Geschreven door:  

Nico Klaassen

11 juni 2018 - 09:53 uur

Ik heb een tijdje terug een nieuwe reciver gekocht moet ik nu voor Dab + weer een nieuwe reciver kopen?


Geschreven door:  

An Sebrechts

15 april 2018 - 21:56 uur

Is het normaal dat ik enkel 100%NL op mijn DAB+radio kan ontvangen ? Toch heeft hij er 55 gescand.
Wij wonen wel in grensgebied ?