Sprong in het Heelal op Radio 5


article

06 januari 2014 10:00

De legendarische hoorspelreeks kreeg na 55 jaar een onverwacht vervolg.

Sprong in het Heelal is wellicht het bekendste hoorspel in de Nederlandse geschiedenis. De KRO zond tussen 1955 en 1958 de Nederlandse bewerking uit van de eerste drie reeksen van dit BBC-hoorspel. De regisseur was de onlangs overleden Léon Povel. Zijn zoon heeft nu alsnog een Nederlandse bewerking gemaakt van de vierde reeks genaamd De terugkeer van Mars.

Hoorspel

Een hoorspel is, volgens regisseur Povel, als een soort boek waarbij de lezer zijn eigen beelden vormt. In de tijd dat nog bijna niemand televisie had, moesten de radioluisteraars in Nederland het doen met hun fantasie. Het was zo populair dat Nederland er voor thuis bleef. Het was dan ook stil op straat, als de spannende verhalen van Sprong in het Heelal op de radio waren.

Reizen naar de ruimte leende zich natuurlijk uitstekend voor de fantaserende bevolking. De avonturen van Captain Morgan op de maan en op Mars spraken tot de verbeelding, en inspireerde André Kuipers zelfs om astronaut te worden. Nederlands bekendste ruimtevaarder zal de rol van commandant Nichols spelen in het hoorspel.

Foto: wikimedia commons - Laretrotienda


Laat een reactie achter
Plaats reactie2 reacties

Geschreven door:  

M. van Herwijnen

24 november 2017 - 22:26 uur

Geweldig spannend hoorspel, ik ben in 1950 geboren maar heb het toch op een of andere manier helemaal gehoord.
Margreet


Geschreven door:  

Wim van Sinten

18 september 2017 - 15:05 uur

Hoi Tineke
Hier nog een suggestie voor 3 in een
Dag zuster Ursula - Rob de Nijs
He,s the greatest dancer - Sister Sledge
Sister golden hair - America
De overeenkomst is Zuster
Mvg Wim