Sprong in het Heelal op Radio 5


article

De legendarische hoorspelreeks kreeg na 55 jaar een onverwacht vervolg.

Sprong in het Heelal is wellicht het bekendste hoorspel in de Nederlandse geschiedenis. De KRO zond tussen 1955 en 1958 de Nederlandse bewerking uit van de eerste drie reeksen van dit BBC-hoorspel. De regisseur was de onlangs overleden Léon Povel. Zijn zoon heeft nu alsnog een Nederlandse bewerking gemaakt van de vierde reeks genaamd De terugkeer van Mars.

Hoorspel

Een hoorspel is, volgens regisseur Povel, als een soort boek waarbij de lezer zijn eigen beelden vormt. In de tijd dat nog bijna niemand televisie had, moesten de radioluisteraars in Nederland het doen met hun fantasie. Het was zo populair dat Nederland er voor thuis bleef. Het was dan ook stil op straat, als de spannende verhalen van Sprong in het Heelal op de radio waren.

Reizen naar de ruimte leende zich natuurlijk uitstekend voor de fantaserende bevolking. De avonturen van Captain Morgan op de maan en op Mars spraken tot de verbeelding, en inspireerde André Kuipers zelfs om astronaut te worden. Nederlands bekendste ruimtevaarder zal de rol van commandant Nichols spelen in het hoorspel.

Foto: wikimedia commons - Laretrotienda