Onbekende musical Toon Hermans gevonden


In de bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is een partituur ontdekt van een musical die Toon Hermans in 1952 schreef en die in 1953 door de AVRO op radio is uitgevoerd.

Reconstructie

De opname van die uitzending is nooit gevonden, de tekst van de musical ook niet. De vondst is volgens AVRO-presentator Jacques Klöters net op tijd want de bibliotheek van het MCO wordt per 1 augustus opgeheven en voor de muziekpartituren die het bevat is nog geen plek gevonden.  De AVRO en Radio 5 Nostalgia bekijken momenteel of er een reconstructie te maken valt van de uitzending uit 1953, zodat het Nederlandse publiek de musical eerdaags op Radio 5 Nostalgia kan horen.

Eerste musical

Een partituur is het volledige overzicht van een muziekstuk, meestal op papier, waarin alle afzonderlijke partijen onder elkaar genoteerd staan. Toon Hermans reisde eind 1952 naar San Francisco met de boot en de trein om daar op te treden voor de Nederlandse kolonie. Hij zag veel in het genre musical dat in Nederland nog niet bekend was. Tijdens de vier dagen durende treinreis tussen New York en San Francisco schreef hij 18 liedjes voor wat de eerste Nederlandse musical moest worden. In Nederland bood de AVRO aan die te laten orkestreren door Jos Clebér en uit te laten voeren door zijn orkest ‘De Zaaiers’.

Net op tijd

De opname van die uitzending is  nooit gevonden, de tekst van de musical ook niet. Jacques Klöters vroeg aan Embert-Jan Messelink en Jan Jaap Kassies van de bibliotheek van het MCO wat er van ‘De Zaaiers’ bewaard was en al snel kwam een volledige partituur naar boven. Aangezien de bibliotheek per 1 augustus wordt opgeheven is dit net op tijd.

Harry Bannink en Joop Stokkermans

Voor al de muziekpartituren die de bibliotheek bevat is nog geen plek gevonden. Er moeten nog talrijke composities van Harry Bannink en Joop Stokkermans in het archief aanwezig zijn, evenals vele handgeschreven klassieke stukken en hoorspelmuziek. Vorig jaar werden er partituren uit 1933 van Hanns Eisler gevonden en er moeten nog onbekende stukken van Nederlandse componisten bij zijn. Klöters: “De kans is groot dat die bij het oud papier terecht komen, met alle bijzondere stukken die nog niet ontdekt zijn. Het is een ramp als dat allemaal zo maar weggeworpen wordt! Er is een plan voor een Nationale Bladmuziek bibliotheek in Den Haag, (www.mcomb.nl). Ik hoop dat het doorgaat, want wat gebeurt er over zes weken met al dit historische materiaal als het centrum wordt opgeheven?”

Eeuwfeest in 2016

De AVRO bekijkt momenteel in samenwerking met Radio 5 Nostalgia of er een reconstructie gemaakt kan worden van de uitzending uit 1953. Artistiek producer Gert-Jan Blom van het Metropole Orkest heeft samen met dirigent Maurice Luttikhuis het instrumentale deel van de partituur door dit orkest laten uitvoeren. Het is heerlijke muziek met pakkende melodieën en mooie orkestraties. Aan de uitvoering met zangers en koor wordt nog gewerkt. De stichting Toon Hermans bereidt zich inmiddels voor op het eeuwfeest van Toon in 2016 en heeft al interesse in het stuk getoond.


Laat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 reacties