Jimi Hendrix in 5 feitjes

Denk je aan rock & roll, dan komt Jimi Hendrix hoog op de lijst. Wist je al deze vijf zaken?images/2020/03/79b73ae68c.jpg


1 Hij zette zijn gitaar in brand

Een beroemd en bekend Jimi feitje, maar waar en hoe gebeurde het?

In het Londense Astoria theater, 31 maart 1967. Daar trad Hendrix op, in een show met o.a. Engelbert Humperdinck en The Walker Brothers. Tijdens het nummer 'Fire' deed Jimi er een scheutje aanstekervloeistof bovenop en zette in een soort offerritueel zijn gitaar in de hens. Het publiek werd uitzinnig, maar de zanger hield er wat verwondingen aan over. Het idee werd kort van tevoren backstage bedacht.

Jimi heeft dit trucje nog maar 3-4 keer daarna uitgevoerd: o.a. op het Monterey festival in Amerika (op video) waardoor Hendrix’ bekendheid thuis een vlammend duwtje in de rug kreeg.images/2020/03/8673493e42.jpg


(foto: wikimedia commons - Richard William Laws)

2 Zijn eerste manager was een rockster

Geen 'man in pak' of stijve hark...

Het was Chas Chandler die Jimi -na het zien van een optreden in New York- overtuigde mee te komen naar Londen voor de muziek. Chandler was als voormalig bassist van rockband The Animals ervaringsdeskundige!

Chas beheerde als manager ook de bands Soft Machine en Slade.images/2020/03/ANP-301970804.jpg


3 Jimi heette niet Jimi

De artiest kreeg namelijk bij geboorte de naam John Allen Hendrix. Waarom is niet duidelijk, maar zijn eigengereide vader hernoemde Johnny enige jaren later tot James Marshall Hendrix.

Dit werd later 'Jimmy' (rondom zijn eerste bandje en als sessiemuzikant) en uiteindelijk 'Jimi'.images/2020/03/ANP-301979015.jpg


4 Hij speelde zijn gitaar ondersteboven

Jimi is zeker niet de enige linkshandige gitarist. Maar omdat zijn vader er in zijn jeugd op hamerde, leerde Jimi rechtshandig spelen. Na al die uren zelf oefenen was het op een gegeven moment zinloos om een voor linkshandigen besnaard instrument te gaan gebruiken: in essentie hield hij zijn gitaar dus ondersteboven vast.

Hendrix leerde als meester van zijn instrument snel met een opnieuw besnaarde gitaar 'gewoon' linkshandig te spelen. 

Ach ja, hij kon zelfs met zijn tanden musiceren!images/2020/03/ANP-310412512.jpg


5 Zijn mannelijkheid is vereeuwigd

Deze is te opmerkelijk om niet toe te voegen, al deed het ons even blozen! Een vrouwelijke groupie en/of kunstenares genaamd Cynthia besloot in de jaren ’60 van enkele rocksterren de penis te vereeuwigen met behulp van een mal. Ja, dat waren nog eens tijden.

Wat blijkt? Jimi Hendrix was een van haar eerste vrijwilligers. Nieuwsgierigen kunnen hieronder klikken.

Waarschuwing: volwassen afbeelding... >>


Delen