Bert Kranenbarg ’A Day In The Life’ is mijn nummer 1

Liedjes uit het leven van ons Evergreen-team

Vanaf zijn zesde maakt Bert al radio. De muziek in zijn leven is daar innig mee verstrengeld. “Zonder muziek zou het leven verschrikkelijk zijn.”

In het harmonicakoffertje van zijn ouders vindt kleine Bert zijn eerste muziek. “Het bijzonderst vond ik dat ‘O Mein papa’ daarin zat, want dat kende ik van televisie. Bij ‘Zo Vader Zo Zoon’ werd dat als tune van het programma gebruikt. (Begint te zingen) O, mein papa, dadada da daaaa.”

Berts vader werkt bij Philips en komt als de radiomaker-to-be zes jaar is thuis met een cassetterecorder. Er zit een microfoon bij. “Bovenop het teakhouten dressoir stond ik mijn eerste radioprogrammaatje te maken. Toen wist ik al: ik zeg het tegen niemand, maar later wil ik radio maken.”

Liedjes Voor Altijd: Bert Kranenbarg


Bert nam veel liedjes op van de Nationale Hitparade. Toen Frits Spits Felix Meurders opvolgde en het waagde om door de outro van de nummers heen te praten, schreef Bert “een woeste brief” naar de NOS. Wat die Frits wel niet denkt, en dat ze niet waar maken wat ze zeggen in hun spotjes, namelijk dat de platen helemaal gedraaid worden.

Via de ziekenomroep krijgt Bert na zijn studie Franse taal- en letterkunde een jaarcontract bij de regionale omroep. Als hij daar na een aantal jaar heeft geleerd wat hij kan leren, komt Radio 2 op zijn pad.

“Ik moet heel erg denken aan The Cornells, 74/75. Het mocht allemaal niet te hard zijn. We hadden zelfs blaadjes waarop stond dat een liedje zachter gezet moest worden bij drie minuut vijf, omdat er dan een harde gitaarsolo kwam. En dat konden we de mensen niet aandoen.”


"Een leven zonder muziek zou verschrikkelijk zijn."


- Bert KranenbargGevraagd naar het beste nummer aller tijden zegt Bert: “daar is geen antwoord op te geven. Maar als je me vraagt wat zou er op één moeten staan in de Evergreen Top 1000, dan zeg ik ‘A Day In The Life’ van The Beatles. Dat heeft muzikaal alles. Je mag me er midden in de nacht voor wakker maken.

Waar Bert dan aan denkt? “Aan hoe mooi het leven is, dankzij de muziek. Een leven zonder muziek zou verschrikkelijk zijn.”

Bert Kranenbarg presenteerde de Evergreen Top 1000 van 2018.

Luister het hele interview met hem en de andere Top 1000 dj's terug op onze podcastpagina.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
Luister 't hier terug
​NPO Radio 5


Delen