Tom Herlaar: Studio TNT was voor 200 gulden te boeken

Liedjes Voor Altijd: muziek uit het leven van ons Evergreen-team

Van hardwerkende slagersjongen tot drive-in show jock: Tom Herlaar wist zich prima te vinden tussen soul & blues, radio en het geloof.

Tegenwoordig is muziek vrij in huize Herlaar te horen. In de badkamer, achter het bureau of lekker in de woonkamer. Dat was niet altijd zo.

Tom Herlaar groeide letterlijk tussen zijn familieleden en de familiezaak op. Zijn kamer was een kleine ruimte die -naarmate hij ouder werd- uitdijde naar een muziekparadijs, compleet met platencollectie en geluidsdempende muren.

Pink Floyd of Crosby Stills Nash & Young, dat was niet meteen iets voor de jonge Tom: Hij had lol met hits als ‘Popcorn’ van The Popcorn Makers.

Voor de rest was het werken geblazen voor de familie. Tom werkte zijn hele jeugd mee in de slagerij van zijn vader en kreeg hiervoor een zakcentje: “...Twintig gulden per week, daar spaarde ik voor om dingen te kopen die ik leuk vond: Platen.” Zijn eerste vinyl was ‘Lola’ van The Kinks.

Liedjes Voor Altijd: Tom Herlaar


Muziek speelde geen rol in het gezin Herlaar. Althans, totdat de vader des huizes op aanraden van een oom een B&O radio aanschafte: “Toen ontdekte hij dat het leuk is om muziek te luisteren”. 

Als Tweede Wereldoorlog-veteraan -met toen nog onbekend PTSS- luisterde de vader van Tom onder meer naar James Last en Vera Lynn. Een contrast met de nachten waarin hij “buiten ging lopen”, wellicht om zijn trauma’s een plekje te geven.

Over zijn ervaringen vertelde ‘pa’ aan zoon Tom niets: “Deze man heeft zo hard gewerkt.”

Vanaf zijn 12e had Tom samen met een oudere vriend een drive-in show. Daar groeide de liefde (’s weekends in Rotterdam en omstreken) voor disco draaien en muziek alleen maar meer:  'Studio TNT was voor 200 gulden te boeken'.

Het talent was er ook: diskjockey ‘DJ Tommy’ kreeg ze gek met ‘Crazy Horses’ van The Osmonds. In contrast met de Carpenters, waarop iedereen ging stijldansen. Het is moeilijk voor te stellen nu: “Als ik mijn zoon dat vertel…!”

“Eigenlijk maakte je een radioprogramma”, in tegenstelling tot de ‘schuivers’ van nu. De stap naar de TROS & EO was dan ook niet groot. Herlaars radioloopbaan startte echter pas echt nadat Tom z'n diensttijd had uitgezeten, ooit een heftig afscheid van zijn familie. 

Zijn ouders? "Ze gaven me de ruimte, en daar ben ik ze dankbaar voor.” Hij bespeurt zelfs trots bij zijn moeder, die nu nog elke dag luistert.


"“Als ik mijn zoon dat vertel...!”"


- Tom HerlaarTom Herlaar presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5. Luister het hele interview met Tom en de andere Top 1000 dj's op de podcastpagina van 'Liedjes Voor Altijd'.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen