Jan Rietman: Freddie Mercury mag misschien wel naast Elvis staan

LIEDJES VOOR ALTIJD: MUZIEK UIT HET LEVEN VAN ONS EVERGREEN-TEAM

"Ik speelde met mensen waar ik vroeger platen van kocht." Jan Rietmans ouders hadden een snoepjeswinkel, maar de echte snoepjes vond Jan in de platenwinkel op de hoek.

“We hadden een piano thuis en een ukelele. Ik ging een tijdje niet zo goed met mijn vader en toen heb ik die ukelele terwijl ‘ie sliep zo op z’n kont kapot geslagen. Later heb ik wel gedacht: je kunt het wel oneens zijn en rebelleren, maar nu hoop ik toch dat als er wat leuks gebeurt, dat ‘ie meekijkt en ziet dat het wel in orde is.”

Jans moeder speelde goed piano en hielp de kleine Jan. “Toen ik op een goed moment zei dat ik liever buiten ging spelen, beetje met de jongens lachen, zei ze “ok, maar dan stop ik nou met jou helpen piano spelen”. En toen ben ik door gegaan met piano. Daar heb ik heel veel aan gehad.

Mijn moeder was hardcore Elvis Presley-fan. Mijn vader was een enorme liefhebber van Freddy Quinn, met ‘Jungen Kom Bald Wieder’. Die mondharmonica, dat vond ik ook wel mooi.”

Liedjes Voor Altijd: Jan Rietman


De Mulo was niet het grootste succes in mijn leven. Ik zat echt in de klas en dacht “ja jongens, wanneer komt dat busje me halen en gaan we lekker muziek maken”. En muziek maken deed Jan. Met Long Tall Ernie & The Shakers, Bonnie St. Claire, Anita Meyer, Boudewijn de Groot.

Ook deed hij radio en televisie, onder andere Los Vast. “Ik speelde met mensen waar ik vroeger platen van kocht. Een ongelooflijk moment was met Gary Brooker (Procol Harum, red.). Ik had de avond voor de opnames wat met ‘m zitten drinken. Niemand dorste ‘m te vragen om ‘Whiter Shade Of Pale’ te spelen. Op een gegeven moment liep ik naar ‘m toe en zei “Hey Gary, what about ‘White Share Of Pale’”? Waarop hij zei: “Yeah, why not?”


"Ik sloeg de ukelele kapot op mijn vaders kont."


- Jan RietmanOp de vraag wie Jan nog wel eens op het podium had willen hebben, denkt hij even na en dan: “Freddie Mercury. Dat kan zo kwetsbaar zijn, zo menselijk en zo uniek. Freddie is eigenlijk de enige die qua grootte in de buurt komt van Elvis. Misschien mag ‘ie er wel naast staan.

Misschien zitten ze wel op hetzelfde wolkje een liedje te doen.”

Twee jaar geleden overleed Jans dochter Jeanine. Jan slikt en snikt, maar vertelt. "Wij luisterden verschrikkelijk veel naar muziek en hadden er ook heel veel plezier mee. Haar zusje zocht een liedje uit voor haar, van Frank Boeijen: ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’

Dan is muziek het mooiste wat er is.”

Jan Rietman presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5. Luister het hele interview met Jan en de andere Top 1000 dj's terug op de podcastpagina van 'Liedjes Voor Altijd'.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen