Henkjan Smits: 'Killer Queen' vond ik fenomenaal

Liedjes Voor Altijd: muziek uit het leven van ons Evergreen-team

"Iets wat mooi is, is wat waard. En iets wat geld verdient, is ook wat waard." Henkjan Smits is al zijn hele leven muziekgenieter én muziekondernemer.

Textielfabriek Smits & Co, waarvan Henkjans vader één van de directeuren is, ging eind jaren zestig “kapot”. “Daarom verhuisden wij in 1970 vanuit Almelo naar Naarden en werd mijn vader textielagent.

Mijn vader had in zijn auto een pick-up, een soort jukebox. Hij had een gigantische hoeveelheid vinylsingletjes 45-toeren.” ‘I Can’t Get No Satisfaction’ van The  Rollling Stones was er één van. Henkjan tikt op de hoes: “dus eigenlijk is dít mijn eerste single. Mijn eerste gekóchte was dan weer van, het tegenovergestelde, The Beatles - ‘We Can Work It Out’.

Liedjes Voor Altijd: Henkjan Smits


‘I hope I die before I get old’, dat zinnetje wat in ‘My Generation’ zit (van The Who, red.), dat had ik wel. Ik dacht nou, bij 21 vind ik het wel mooi geweest, dan moet het leven klaar zijn. En tot die tijd ga ik ontzettend genieten en eruit halen wat eruit te halen valt.

Naast Deep Purple, Uriah Heep en Pink Floyd luistert de jonge Henkjan graag naar Bowie en Queen. “Ik weet nog dat ik bij Toppop ‘Killer Queen' had gezien. Nou, dat vond ik fénomenaal. Want daar zat een béétje deze - tikt op singletje van Bowies The Jean Genie - David Bowie in. Namelijk ook een beetje androgyn. En dat vond ik wel spannend.”

Zijn studie voor kinderarts breekt Henkjan af om zich fulltime met zijn band bezig te houden. “Ik was een boekingskantoor begonnen en regelde mijn eigen optredens. Ik was de zwakste schakel van de band, maar hele goeie muzikanten wilden met me spelen, omdat ze nergens zo veel konden spelen als bij mij!”

Later, als plugger (een soort vertegenwoordiger) bij platenmaatschappij Phonogram, ‘verkoopt’ Henkjan muziek van De Dijk, The Scene en BZN aan radiostations en dj’s. “Mijn vader heeft gezegd: het maakt niks uit of je ’t mooi vindt of niet, als je dit werk doet dan gaat ’t om handel. Iets wat mooi is, is wat waard. En iets wat geld verdient, is ook wat waard."


"Ik was de zwakste schakel van de band."


- Henkjan SmitsHenkjan Smits presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5. Luister het hele interview met Henkjan en de andere Top 1000 dj's terug op de podcastpagina van 'Liedjes Voor Altijd'.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen