Bert Haandrikman: 'Born To Run', recht op je doel af

Liedjes uit het leven van ons Evergreen-team

Hoezeer hij het ook naar zijn zin had in het dorp waar hij opgroeide, hij ging voor de muziek en het verre Hilversum: naar de radio.

De bovenste verdieping, thuis bij Bert Haandrikman. “Mooi he? Allemaal kasten met boeken, maar het is toch wel muziek dat de boventoon voert.”

Op deze plek vertelt Bert over zijn lange maar doelgerichte weg naar de radio.

“Ik ben opgegroeid in de jaren ’80. Michael Jackson was veel meer dan alleen een popartiest, veel meer dan alleen een zanger. Ik ben ook naar zijn graf geweest in Los Angeles. Ik heb toen een briefje achtergelaten (echt alsof hij het kon lezen) en hem bedankt voor alle muziek -in het Engels natuurlijk- en ik heb mijn e-mailadres erbij gezet...” 

Hij kan er om lachen: “...maar ik heb nooit antwoord gekregen.” 

Bert ziet Michael voor het eerst live in De Kuip in ’88: Een rookwolk op het podium, verblindend licht: “De lampen doofden, en plotseling stond Michael Jackson daar, een moment dat ik nooit meer vergeet."

Liedjes Voor Altijd: Bert Haandrikman


“Ik ben altijd een vrolijk jongetje geweest, ook iemand die zich graag manifesteerde, wilde laten zien.” In het Drentse Borger leefde Bert nogal ver weg van de bewoonde wereld: “Waar andere vriendjes na afloop van schooltijd gewoon op straat gingen voetballen ging ik kilometers verderop naar de boerderij van mijn ouders.”

Daar was niet zo veel: zijn broer Jan Tinus, twee buurmeisjes Ellen en Anja en veel dieren op de boerderij. Met zijn hond ging hij de velden in. Samen beleefden ze avonturen die hij met een cassetterecorder opnam: "Daar was ik toen al mee bezig zonder dat ik dacht ‘ik ga later bij de radio’.”

De liefde voor het vak, daar in het verre, grote Hilversum, was echter niet te stillen, aangewakkerd door Op Volle Toeren, TopPop, de Avondspits op Hilversum 3 en radio bij de studentenvereniging: “Hoezeer ik het ook naar mijn zijn had in het dorp waar ik opgroeide, het was mooi om kennis te maken met een veel grotere wereld.”

“Het allerliefste wilde ik presenteren”: en dat lukte uiteindelijk, met de nodige brutaliteit en goed bedoelde humor. Dus werd het soms link, zoals op de lokale radio met een boze zoon van een jarige moeder: “‘Haandrikman, jij hebt een probleem, ik kom naar de studio toe"… Je gelooft het niet, maar op een gegeven moment stonden ze echt voor de studio, bakstenen vlogen op een gegeven moment door de ruiten, politie erbij.”


"De bakstenen vlogen op een gegeven moment door de ruiten"


- Bert HaandrikmanUiteindelijk vond Bert Haandrikman zijn weg naar de Radio 2 studio in Hilversum. Het was ‘oude bekende’ Frits Spits die hem over de eindstreep trok: hij mocht gaan presenteren.

Daarmee gaat de muziek hand in hand. “U2 is een vaste waarde voor mij, daar blijf ik echt trouw aan. Dat geldt ook voor Springsteen, die altijd met me meereist, tot aan de dood toe. Born To Run, recht op je doel af. Het leven is nu, geniet ervan, pak al je kansen.”

Bert Haandrikman presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5.

Luister het hele interview met hem en de andere Top 1000 dj's terug op onze podcastpagina.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen