Artiest

Israel Kamakawiwo'ole - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Israel Kamakawiwo'ole
Israel Kamakawiwo'ole was een zanger uit Amerika die wereldwijd bekend werd met zijn single 'Somewhere Over The Rainbow'.

Makaha Sons of Ni'ihau

Israel werd geboren op het eiland Oahu, Vanwege zijn lange naam noemden vrienden en familie hem Iz. Later verhuisde hij met zijn ouders en broer Skippy naar Makaha. Daar richte hij met zijn broer muziekgroep Makaha Sons of Ni'ihau op. De groep werd een groot succes.

Solo-album

In 1982 komt zijn broer te overlijden aan een hartaanval. Acht jaar later brengt Israel zijn soloplaat, Ka'ano'i, uit. Drie jaar later volgt Facing Future. Op deze plaat staat het nummer Somewhere Over The Rainbow', dat hem wereldwijd bekend maakt. Voor dit album mag hij de prijs voor beste mannelijke zanger en beste album van het jaar in ontvangst nemen. De prijs wordt gegeven door Hawai'i Academy of Recording Arts (HARA).

Overlijden

In 1997 ligt Israël in het ziekenhuis, hij lijdt al jaren aan obesitas. Dat jaar eert HARA de zanger opnieuw met de prijs voor beste zanger en album van het jaar. Hij volgt de prijsuitreiking vanuit zijn ziekenhuiskamer. Op 26 juni 1997 sterft de zanger aan de gevolgen van gewichtsgerelateerde ademhalingsziekten. Naast zijn muziek stond Israel bekend als voorvechter van de rechten voor Hawaïanen.

Nummers Israel Kamakawiwo'ole