Artiest

Stan Getz - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Stan Getz
Stan Getz behoort tot de allergrootste tenorsaxofonisten ooit en was bekend als "The Sound" omdat zijn toon bijna hemelsmooi was. Zijn belangrijkste bron was Lester Young en werd een bron voor vele anderen terwijl hij zelf nog altijd doorgroeide.

Loopbaan verloop

Getz kreeg de kans om het vak te leren in veel verschillende belangrijke swing bigbands toen hij nog tiener was door de militaire dienstoproep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde bij Jack Teagarden (1943) toen hij net 16 was, daarna kon hij invallen bij Stan Kenton (1944-1945), Jimmy Dorsey (1945), en Benny Goodman (1945-1946); hij speelde solo op een paar platen met Goodman. Getz, debuteerde als bandleider op de plaat in juli 1946 met vier titels, werd beroemd toen hij bij Woody Herman's Second Herd (1947-1949) speelde, soleerde (samen met Zoot Sims, Herbie Steward, en Serge Chaloff) op de oorspronkelijke versie van "Four Brothers" en omdat zijn geluid zo goed uitkwam op de ballad "Early Autumn." Na zijn vertrek bij Herman, was Getz (behalve enkele uitstapjes naar Jazz at the Philharmonic) de rest van zijn leven zelf de bandleider.

Nagelaten Oeuvre

Getz maakte opnames voor Savoy, Spotlite, Prestige, Roost, Verve, MGM, Victor, Columbia, SteepleChase, Concord, Sonet, Black Hawk, A&M, en EmArcy en nog veel meer labels, er zijn in elke winkels altijd stapels Cd's van hem te vinden.