De weekpreek van dominee Baardmans over shitholecountries en vreemdelingen

Dominee Baardmans, oftewel Jan Willem van der Straten, hield de weekpreek over de uitspraken van Trump over de shitholcountries en een Bijbeltekst uit Deuteronomium.

Ook jullie moeten goed zijn voor vreemdelingen, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte.


Man, wat heb ik een geluk gehad. Mijn wieg stond, net zoals die van jou waarschijnlijk als je dit luistert, in één van de welvarendste landen ter wereld. Ik heb ook problemen hoor, daar niet van. Bijvoorbeeld afgelopen week toen mijn laptop van zo’n duizend euro uit zichzelf updates uit ging voeren toen ik YouTube filmpjes wilde kijken. Of de cherry tomaatjes in de supermarkt op waren en ik de 10 cent duurdere biologische cherry tomaatjes moest kiezen. Heel irritant.

Er zijn ook mensen die minder geluk hebben gehad. Mensen van wie de wieg in een Afrikaans land stond. Mensen op de vlucht voor honger en geweld. Een aantal van die mensen zijn als kind in Amerika terechtgekomen omdat hun ouders niet wilden dat ze ten onder gingen in hun land van herkomst.


Het is makkelijk om te vergeten dat het hier gaat om echte mensen van vlees en bloed. Die dus niet wezenlijk anders zijn dan jij en ik, maar wel minder geluk hebben gehad. Voor je het weet kijk je weg, of scheer je ze over één kam. Dan zie je niet meer het kind dat gedwongen naar het westen kwam en inmiddels de taal spreekt, maar reduceer je al die mensen ongenadig tot hun afkomst. Dan vraag je je in een vergadering af wat we moeten met mensen uit ‘shithole countries.’ Ik wist niet eens of ik het wel mag zeggen bij de EO.

Voor je het weet kijken we weg, voelen we ons verheven,laten we ze barsten. Mijn vrouw vroeg heel terecht ‘wat doen wij voor die mensen?’ We kunnen altijd meer doen, maar de eerste en misschien belangrijkste stap is dat we ons met ze blijven identificeren. Al wonen ze ver weg, al is hun lot zo anders. Precies dat zie je in Deuteronomium: je moet goed zijn voor vreemdelingen, want je bent zelf vreemdeling geweest. Daar is geen woord Frans bij. Gebiedende wijs: je moet goed zijn voorde ander, en de herinnering dat we niet wezenlijk anders zijn. De president van de VS kijkt helaas weg, terwijl in de Bijbel juist de andere beweging keer op keer zichtbaar is. Daar wordt God weer medemens met de mens die door de gemeenschap al is uitgekotst. Zij die verstoten waren krijgen hun naam terug,dat zie je als je de verhalen op de snijtafel legt. Laten we proberen goed te zijn voor de ander, want die is niet zo wezenlijk anders. En zo kan ik het probleem van mijn laptop ook weer een beetje relativeren.EO Live

Yvonne Sprunken

20 januari 2018


Deel uitzending