EO Live 13 juli 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 13 juli 2019

In deze editie van EO Live praat Yvonne met een christelijke bushcrafter. Waarom trekt hij zich zo graag terug in de natuur? We bellen met een oud-mijnwerker over de mijnramp op 13 juli 1928. Ook praten we met Paul van Geest over wielrennen en blikt de Hilversumse pastoor Jules Dresme terug op de MH17-ramp. Verder is er aandacht voor het bezoek van Mark Rutte aan Donald Trump, en kijken we naar Israelische wijnen uit Bethlehem. Dit en nog heel veel meer in EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 13 juli 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Taboe op 'Israelische' wijnen?

Christenen voor Israël is op de vingers getikt door het ministerie van Economische Zaken. Wat is er aan de hand? In het Israel Producten Centrum in Nijkerk wordt wijn verkocht met het label ‘gemaakt in Israël’. En dat mag niet. Want volgens Europese regels moet wijn uit bijvoorbeeld Bethlehem of Hebron als Palestijns product worden aangemerkt, en dus niet als Israelische wijn. Als de etiketten niet snel veranderd worden zullen er hoge boetes opgelegd worden. EO Live praat erover met Sara van Oordt van Christenen voor Israel.

MH17-pastoor blikt terug

Volgende week woensdag is het precies 5 jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond in Oost-Oekraine. U weet het; het vliegtuig van Malaysia Airlines dat werd neergeschoten, en waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. De Hilversumse pastoor Jules Dresme heeft voor veel nabestaanden een belangrijke rol gespeeld in het verwerkingsproces. EO Live is benieuwd hoe hij de afgelopen 5 jaar ervaren heeft. Heeft MH17 ook voor een verandering teweeg gebracht in zijn eigen leven?

Bushcraften: één worden met de natuur

Bushcraften, volledig één zijn met de natuur en daarin proberen te overleven. Een romantisch beeld, maar werkelijkheid voor de bushcrafters. In de natuur voelen ze zich thuis, zo ook Siegurd van Leusen. Hij is christen én bushcrafter. Zaterdag is hij te gast in EO Live om te vertellen over zijn leefwijze, waar hij ook zijn beroep van maakte.

Het geheim van de Kever

We gaan het hebben over misschien wel de beroemdste auto ooit: De Volkswagen Kever. Deze week werd bekend dat de productie van de Kever definitief gaat stoppen. Algemeen is wel bekend dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen, maar wat bijna niemand weet is dat het concept van deze auto is afgekeken van de joodse ingenieur Josef Ganz. Dus de auto die ooit door toedoen van jodenhater Adolf Hitler het levenslicht zag, is dus eigenlijk bedacht door een joodse ingenieur. Een gesprek met Paul Schilperoord. Hij schreef het boek ‘Het geheim van Hitlers’s Volkswagen’.

Is wielrennen een typisch katholieke sport?

Het zal u niet ontgaan zijn; De Tour de France is volop aan de gang. Traditioneel gezien is de wielersport vooral groot in katholieke gebieden: in Spanje dus, en in de landen van die andere twee grote wielerrondes, Frankrijk en Italië. In Nederland leeft de sport meer in de katholieke provincies Brabant en Limburg dan in het overwegend protestantse Drenthe. Maar hoe komt dat nou? Waarom is wielrennen een typisch katholieke sport? We gaan het vragen aan Professor Paul van Geest. Hij is een katholieke hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg.

Loopt Nederland aan de leiband van Trump?

Volgende week bezoekt premier Mark Rutte de Amerikaanse president Donald Trump. Rutte is in Amerika vanwege een handelsmissie. Afgelopen week zagen we dat de spanningen tussen Amerika en Groot-Brittannië opliepen vanwege de kritische Britse ambassadeur, die vervolgens opstapte. Welke relatie heeft Nederland momenteel met de Verenigde Staten? Loopt Nederland aan een leiband of is daar geen sprake van? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Tijdreis naar 13 juli 1928: De grootste mijnramp van Nederland

We gaan terug in de tijd vrijdag 13 juli 1928. Toen vond in Limburg het grootste en ernstigste mijnbouw-ongeluk plaats in de geschiedenis van de Nederlandse mijnbouw. Door een gasexplosie bij Staatsmijn Hendrik in Brunssum vielen 13 doden. Omdat het ongeluk op vrijdag de 13e plaatsvond en er 13 doden vielen werd dit ongeluk direct aangemerkt als ‘werk van de duivel’. We gaan erover praten met Bern Quadackers. Hij is zelf oud-mijnwerker uit Limburg en weet uit ervaring hoe gevaarlijk het werk onder de grond was.

'Curry met Hagelslag'

In EO Live vertelt Rasika Bos over haar boek ‘Curry met Hagelslag’. Rasika wordt geboren in Sri Lanka. Al heel jong overlijdt haar moeder. Rasika wordt als schuldige aangewezen. Haar vader laat zijn haat voor haar duidelijk merken. Opgesloten, bijna verdronken, geslagen, misbruikt… Dit is haar leven tot ze bijna vijf jaar is. Dan verandert alles… ze wordt geadopteerd en gaat verhuizen naar Nederland. Hier krijgt ze een mooi huis, een opleiding, een liefdevolle vader en moeder. Tenminste zo lijkt het voor de buitenwereld. Binnen het gezin is echter de dominante moeder de baas over alles en iedereen. Rasika moet voldoen aan eisen en verwachtingen die niet haalbaar zijn. En zakt weg in een diepe put van depressie die jaren duurt. Dan komt Jezus in haar leven. Hij geneest. In EO Live vertelt Rasika haar aangrijpende verhaal.

Zakenmannen voor het evangelie

All Nations Business For Mission is een innovatief missionair project (gestart in 2012) waarbij evangelieverkondiging hand in hand gaat met het opzetten van bedrijven. Doel is gemeentestichters en voorgangers in Afrika te helpen met het starten en ontwikkelen van een eigen bedrijf en tegelijkertijd het goede nieuws van Jezus Christus te verspreiden en nieuwe gemeenten op te richten. Hierdoor kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien, ontwikkelen ze ondernemerschap en dit zorgt ervoor dat hun gezin en andere families uit de armoede kunnen komen. EO Live praat hierover met Jonathan Fokker.