Zuster Holkje van der Veer houdt de weekpreek over geen zorgen maken over eten

Maak je dus geen zorgen. Zeg niet: ‘Hoe komen we aan eten?’ of: ‘Hoe komen we aan drinken?’

of: ‘Hoe komen we aan kleren?’ 32 Met die dingen houden de mensen zich bezig die God niet kennen. Je Vader in de hemel weet echt wel dat je al die dingen nodig hebt.

De BGT, Bijbel in Gewone Taal.

 ‘Eten jullie vegetarisch?’ Vraag ik aan een paar kauwende havoleerlingen die net aan hun lunchpauze beginnen.  ‘Natuurlijk niet’ is hun duidelijke antwoord. ‘Vlees is juist het lekkerste van de hele maaltijd’! Een meisje van veertien vervolgt: “ ik ben gek op biefstuk, mijn vader kan dat super goed klaarmaken.” Vervolgens beginnen ook de anderen te vertellen wat hun favoriete gerecht met vlees of vis is. 

Ik had niet verwacht dat er op deze school zoveel vlees liefhebbende leerlingen zouden zijn.

Zoals kerst een voorbereidingstijd heeft die wij advent noemen, zo kent ook Pasen een soortgelijke periode. Deze noemen we de veertig dagen, ook wel de vastentijd.  

Traditioneel gezien onthouden katholieken zich in deze periode, waar we nu middenin zitten, van lekkernijen als koekjes en alcohol, maar ook vlees staat tegenwoordig bij veel mensen op het lijstje. 

Nu ik al ruim twee weken niet snoep en geen vlees eet merk ik dat het vasten mij helpt om kritischer naar mijn gedrag te kijken.Voorbeeld: ik heb een smartphone, op momenten waarop het even stilvalt ben ik geneigd om dat ding ter hand te nemen, gewoon omdat ik wat verstrooiing zoek. 

Daarnaast is er van alles wat ik graag zou willen doen, en waar ik toch niet aan toe kom. Bijvoorbeeld: Een boek of de krant lezen.

Op tijd naar bed gaan, zodat ik uitgerust ben en aandacht kan hebben voor de mensen om mij heen. Meer tijd nemen voor stilte,voor gebed, voor een tekst die mijn geloof voedt. 

Door mijzelf sommige producten te onthouden, realiseer ik me dat ik niet alleen van lichamelijk voedsel leef, maar van alles wat mijn hart en mijn ziel voed. 

 ‘Wij zijn de trechters waardoor God kan spreken’, hoorde ik deze week een oudere priester zeggen. 

Zijn uitspraak raakte mij. Volgens mij is dit de kern van waar het in het geloof en ook in het vasten om draait. 

Wat voor mens, wat voor trechter ben ik? Hoe kan ik een instrument zijn in Gods handen? 

Of je wel of geen vlees of suiker eet, dat is niet de belangrijkste vraag.Het gaat om de vraag hoe wij deze wereld rechtvaardiger, eerlijker en liever maken. Vasten gaat over het openen van je hart. Zo leven dat God door ons heen handen en voeten kan krijgen waardoor deze wereld Zijn wereld wordt.10 maart 2018


Deel uitzending


Fragmenten uit deze uitzending


Geen fragmenten gevonden.