Weekpreek: De 'geruilde' slippersHet oog van missionair pionier Nico van Splunter viel afgelopen week op een klein nieuwsbericht; Iemand had slippers gestolen en zijn oude slippers teruggehangen. Hij schreef er een korte weekpreek over!


Nieuwsitem:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/man-steelt-slippers-en-hangt-versleten-paar-terug-hoe-haal-je-het-in-je-malle-hoofd

Bijbeltekst:

Deuteronomium 29 vs. 4: ‘Veertig jaar lang heeft hij u door de woestijn geleid en in al die tijd raakten uw kleren en uw sandalen niet versleten…’

Afgetrapt en opgebrand

Naast al het grote nieuws - Trump die de Iran-deal opblaast en Waylon zichzelf naar de finale zong, of de velen die verdronken bij die overstroming in Kenia - was er ook zogeheten ‘klein’ nieuws.

Ik las op internet een klein berichtje over iemand die zijn oude en versleten slippers in een winkel stiekem had ingeruild voor een paar gloednieuwe. Natuurlijk niet leuk voor de eigenaar die daar door benadeeld werd.

Ik moest denken aan het volk Israël dat jarenlang had rondgezworven in de woestijn. In het Bijbelboek Deuteronomium zegt Mozes, hun leider: ‘Veertig jaar lang bent u door God dwars door de woestijn geleid en in al die tijd raakten jullie sandalen niet versleten.’ Een wonderlijk verhaal eigenlijk. Het klinkt als het refrein van een hit van de popgroep Alphaville, uit de jaren ’80:

Forever young
I want to be forever young
Do you really want to live forever?

Als ik naar mezelf en naar de wereld om me heen kijk dan hunkeren we daar best wel naar met z’n allen. Niet alleen je schoenen slijten… Ook je lichaam, je bent geen 18 meer. Of je relatie…die lijkt uitgehold door sleur… waar is het vuur en de passie voor elkaar gebleven? Of je baan waar je ooit zo enthousiast aan begon, ook daar is de glans wel van af.  

En misschien is het ook wel zo met je geloof. Ooit had je het vertrouwen van een kind. Je liet je zelfs dopen of deed voor in de kerk belijdenis. Maar toen kwamen er twijfels… lastige ervaringen deden de rest… en nu zegt het je gewoon niks meer. Alles lijkt zo ver weg. Versleten. Afgetrapt.

Het mooie is dat het bij God nooit ophoudt. Nooit over is. Bij Hem - en met Hem - kun je altijd weer opnieuw beginnen. In het verhaal van Jezus over die vader met zijn twee zoons, horen we de vader zeggen als zijn zoon na een lange tijd alles te hebben verprutst weer thuiskomt: ‘Geef hem schoenen aan zijn voeten’. Met andere woorden: ook al heb je niks meer. Lijkt alles over en uit. Bij hem – bij God - ben je welkom. En zelfs meer dan dat. Je mag zelfs Zijn kind zijn!

Dat is goed nieuws! En voor dat goede nieuws wil ik mij het vuur wel uit de sloffen lopen…

Nico van Splunter

Missionair Pionier in Rotterdam-SpangenEO Live

Yvonne Sprunken

12 mei 2018


Deel uitzending