Het nieuws van Hanneke Ouwerkerk en de straatreactiesJohannes 21:18 Toen je jong was, kon je zelf beslissen waar je naartoe ging. Je ging overal heen waar je wilde. Maar als je straks oud bent, zal dat anders zijn.(BGT)


World Press Photo 2017: een brandende man met masker die wegrent, tijdens de opstanden in Venezuela, nu bijna een jaar geleden. Een schrikwekkend beeld,volgens de jury staat het voor de samenleving die in brand staat. De foto won de eerste prijs. De jonge man overleefde met ernstige brandwonden.

De foto representeert iets van de beelden eerder deze week, van kinderen in een geïmproviseerd ziekenhuis, na een gruwelijke gifgasaanval in Douma, Syrië. Beelden die soms nauwelijks verder komen dan je netvlies. Alsof je afstompt. Of je innerlijk schrap zet om je niet te veel te laten raken.

Bizar, dat je bijna tegelijkertijd nadenkt over Facebook en privacy; zal ik blijven of nu echt stoppen. Even checken bij vrienden, wat doe jij?

Als je wilt, kun je Jezus beschouwen als een ultramodern mens. Ben je jong, dan ligt de wereld voor je open en kun je doen wat je wilt. Als je ouder wordt, dan wordt alles minder. Je wordt afhankelijk, en je zult je moeten schikken in water op je pad komt. Het zal niemand vreemd in de oren klinken, denk ik. Het ideaalbeeld voor de jonge generatie. Het schrikbeeld voor de oude generatie. Hoewel, het zou ook zo kunnen zijn dat je, naarmate je ouder wordt, je wil zich juist kan vormen en uitgroeien tot iets gerijpt. Alles kunnen doen wat je wilt. Zo ideaal als het klinkt, is het natuurlijk niet. Dat is elk mens zich langzamerhand aan het realiseren, denk ik. Veel van mijn generatiegenoten ervaren het eerder als een enorme druk. Met zomaar een ernstige burn out tot gevolg. Daar komt bij dat de zee aan mogelijkheden ook maar beperkt is tot een klein deel van de wereld.

Dat blijkt alleen al uit de World Press Photo. Het er ook heel anders aan toe kan gaan in een samenleving. En Palestijnse jongeren houden zich tijdens de Mars van Terugkeer met andere dingen bezig dan met de vraag of je wel of niet op Facebook blijft.

Jongen oud. Willen en niet willen. Zelf kiezen of je door een ander laten leiden.Ineens hoor je hoe deze woorden zomaar ingaan in onze tijd. Als Jezus tegen Petrus spreekt, dan hoor ik het als nieuwe woorden voor vandaag. Een ander zal je leiden. Zou dat Jezus zijn? Je weg gaat dan niet zoals je zelf bedenkt. Maar het is wel in het spoor van de Heer. Of dat nu in Venezuela is, in Douma of in Nederland. Volg mij, zegt Jezus daarna tegen Petrus. Volg mij, en niet je eigen wil.

EO Live

Yvonne Sprunken

14 april 2018


Deel uitzending