De weekpreek van Ron van der Spoel over de abortuspil

De abortuspil niet via de huisarts

Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Nu gebeurt dat via de abortuskliniek of de gynaecoloog in het ziekenhuis. De argumenten om dit wetsvoorstel in te dienen zijn dat het dan sneller en makkelijker wordt voor vrouwen om deze stap te zetten. Geen wachttijd meer en een vertrouwd persoon die je helpt.

Ik heb de petitie van de VBOK getekend die tegen dit voorstel is. Alles in dit nieuwe voorstel is gericht op het makkelijker en sneller kunnen overgaan tot een abortus. Dat probeert men te verbloemen door deze abortuspil een overtijdpil te noemen, maar dan gaat het dus wel over negen weken over tijd zijn, want deze pil kan tot negen weken na het begin van de zwangerschap worden genomen.

Waarom die haast? Hier lijkt het besef dat het om een beginnend mens gaat helemaal verdwenen, het klinkt meer alsof je een middel inneemt tegen een kwaal, dan dat je met een abortuspil beslist over leven of dood van een ongeboren kindje. Een kindje waarvan ik geloof dat het door God bedoeld is, door Hem gevormd wordt in de moederschoot. Ons leven is geen toevalstreffer, we zijn geschapen door God. Dat geldt ook voor die ongewenste zwangerschap, hoe moeilijk dat soms te bevatten is. Het besef dat de abortuspil met het afbreken van een pril leven te maken heeft, wordt door dit voorstel nog verder weg geduwd.

Zorgvuldigheid is wel het minste wat nodig is bij een ongewenste zwangerschap. Zorg voor een bewuste keuze, voor hulp en begeleiding van de vrouw die de keuze wil maken en biedt alternatieven aan.

Neem daarvoor de tijd.EO Live

Yvonne Sprunken

07 april 2018


Deel uitzending