Eline de Boo over het nieuws en de straatreacties

‘Als je geen ​liefde ​hebt voor anderen, dan is alles wat je doet, zinloos.’
1 Korinthe 13:3A

We werken hard, genieten ons suf en toch zoeken we meer. Het lijkt wel hoe voller we ons leven stoppen, hoe leger we ons voelen. Als je je deze week even tijd gunde om iets op te snuiven van één van die prille, zonnige voorjaarsdagen, had je misschien een echtpaar op leeftijd op een bankje in het park kunnen zien. Ze kijken elkaar met een glimlach aan en hij legt zijn hand op die van haar. Dat moet liefde zijn. Een stukje verder, bij de glijbaan zit een moeder haar baby te voeden. Haar peuter schommelt erop los terwijl zijn moeders carrière in de wacht staat, maar ’s avonds gaat ze voldaner naar bed dan ze zich ooit na een werkdag op kantoor voelde. Dat moet liefde zijn. Telkens realiseer je je dat je daarnaar verlangt.

In de straatreacties beaamt vrijwel iedereen wat Paulus ons in het vers uit dit Bijbelse loflied op de liefde, 1 Korinthe 13, vertelt: liefde geeft het leven zin, het verbindt mensen aan elkaar. We vierden het deze week zelfs op een speciale dag, Valentijnsdag. Wat wel opvalt is dat de meeste mensen wijzen naar anderen: als mensen eens wat meer liefde toonden, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien. Maar is het niet heel gemakkelijk om ‘ja en amen’ te zeggen op dit Bijbelvers over de noodzaak van de liefde in deze kille wereld, als je niet naar je eigen hart kijkt? Is het gebrek aan liefde op macroniveau in deze wereld, geen reflectie van ons tekortschieten op microniveau, namelijk in ons dagelijks leven?

Tegen alle wetenschappelijke logica in, waarin liefde niet meer dan een chemisch proces is, hunkeren we er allemaal naar. Wie biedt jou het meest? Kost een relatie je niet teveel van jezelf? Als het niet meer leuk is, stop je ermee. Misschien ben je wel getrouwd en denk je er wel eens aan om de handdoek in de ring te gooien.Je zou bijna gaan twijfelen: bestaat ware liefde wel?

Jawel, zegt Paulus en hij blijft het in 1 Korinthe 13 maar herhalen: de liefde zal nooit verdwijnen. Maar hij is er niet van overtuigd dat we weten wat liefde​ is.Daarom legt hij het ons in de verzen die volgen uit: liefde is geduldig en vriendelijk zijn. ​Liefde​ is niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Door de ​liefde​ verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de ​liefde​ blijf je geloven en vertrouwen. Volgens mij zegt Paulus dat liefde ‘geven’ is. Het kost je wat en soms vraagt het offers van je. Dat komt ons niet aanwaaien. Het gaat tegen onze aarden deze tijd in en daarom lukt het maar zo moeizaam op dat microniveau van ons hart.

Het is maarde vraag of Paulus zelf zo goed was in liefde geven. Hij kon het mooi zeggen en we spreken zijn woorden op menige bruiloft na, maar hij heeft het ook alleen maar begrepen door Jezus. Van Hem moeten wij het ook hebben. Jezus leert ons hoe de liefde werkt en biedt het plaatsvervangend als wij tekortschieten. Zo breekt door de liefde heel voorzichtig het voorjaar door in deze kille wereld.Het geloof in de liefde zoals vrijwel iedereen dat kent, is een mooi begin. Als meer mensen gaan begrijpen dat die universele hunkering verwijst naar de Schepper die het zelf in de mens gelegd heeft, dan breekt pas de grote zomer echt aan. Zijn we klaar voor een nieuwe ‘summer of love’?EO Live

Yvonne Sprunken

17 februari 2018


Deel uitzending