Druk, druk, druk, geen tijd.. De weekpreek van Wim Vermeulen

Dominee Wim Vermeulen van de Utrechtse Jacobikerk hield een weekpreek naar aanleiding van een onderzoek naar onze tijdsbesteding.


Hij koppelde dit onderzoek aan een Bijbeltekst uit Prediker: Een mens heeft er niets aan om steeds maar hard te werken. Hard werken is een zware taak, die God de mensen heeft opgelegd.

God zorgt ervoor dat alles op de juiste tijd gebeurt. En hij heeft de mensen geleerd om dat te begrijpen. Toch begrijpt een mens nooit helemaal wat God doet. Daarom zeg ik: Je kunt maar het beste vrolijk zijn en van het leven genieten.

Veel Nederlanders ervaren hun leven als drukker dan tien jaar geleden. Maar als je kijkt hoe hun leven feitelijk is ingedeeld, is er nauwelijks iets veranderd. Dat was twee weken geleden een opmerkelijke conclusie van het Sociaal Cultureel Planbureau. De onderzoekers waren er zelf ook verbaasd over. Ze hadden verwacht dat er opmerkelijke verschillen aan de dag zouden komen in vergelijking met tien jaar geleden. Bijvoorbeeld dat er minder vrije tijd zou overblijven en meer tijd aan mantelzorg besteed zou zijn. Maar dat blijkt dus anders. We zijn amper meer gaan werken, hebben nog steeds evenveel vrije tijd en kijken nog steeds gemiddeld twee uur televisie per dag tegenover een half uur vrijwilligerswerk per week. En toch… als je aan mensen vraagt hoe zij hun leven ervaren dan zeggen ze dus massaal: steeds drukker. Hoe zit dat?

In ieder geval blijkt er nogal een verschil tussen de manier waarop we onze tijd besteden en de manier waarop we onze tijd beleven. Op zich is dat niet nieuw. Eén slapeloze nacht kan voor je gevoel langer kan duren dan drie weken vakantie. Maar, denk ik, behalve dat fijne dingen vaak heel snel lijken te gaan en minder fijne dingen juist heel langzaam, is er nog meer aan de hand. Hoe je de tijd beleeft, heeft ook te maken met wat je verwacht. Met wat je op de bodem van je ziel hoopt en gelooft.

Het eerste citaat uit de mond van Jezus dat de evangelist Markus in zijn verhaal opneemt, gaat– opvallend genoeg – over tijd. De tijd is vervuld, zegt Jezus. Het Koninkrijk van God is dichtbij gekomen, keer je om en hecht geloof aan dit goede nieuws. Waarom begint Jezus over tijd? Zou Hij soms weten hoezeer wij vaak in gevecht zijn met de tijd? Hoe vaak we denken tijd te kort te hebben en daardoor zo druk zijn? En hoe bang we zijn voor lege tijd? Zo bekeken is het inderdaad goed nieuws: dat er een God is die niet bang is voor leegte, maar die de tijd vervult. Zinvol, af en compleet maakt. Hecht geloof aan dit goede nieuws, zegt Jezus erbij. En ja, waarom ook niet? Het zou zomaar kunnen dat je in 2018 een stuk minder drukte ervaart. Terwijl er in dat Koninkrijk van Hem toch echt genoeg te doen is.EO Live

Yvonne Sprunken

06 januari 2018


Deel uitzending