Black Friday overleefd?In EO Live hield Johan Timmer de weekpreek, hij houdt u en zichzelf een spiegel voor.. Zijn wij gevoelig voor hebzucht?


De weekpreek als tekst:

Velen willen almaar meer bezit,

maarde rechtvaardige geeft, hij houdt niets voor zichzelf.

Hebt u Black Friday overleefd? Of bent u afgelopen weekend alsnog gezwicht? Of pas op cyber monday? Ik dacht dat het feest van de hebzucht typisch Amerikaans was, maar nee, het is ook hier losgebarsten. Bezorgers kunnen de stroom pakjes niet op tijd afleveren. Ik werd gebombardeerd met aanbiedingen koopjes. Ik kreeg het idee dat ik de rest van het jaar veel te veel betaal. Het viel me echt op deze week. Ik ben er gevoelig voor, voor koopjes, voor hebbedingetjes.

Maar wat heb ik van al die koopjes nu echt nodig?

Kooplust, hebzucht. Ook al denk je er geen last van te hebben, het zit in de lucht die je inademt, in alles om je heen. Ik krijg, of eerlijker: ik gun me de tijd niet om eerst eens goed na te denken over het nut van heel veel dingen.

Ik geloof in de oprechtheid van de mensen die werden geïnterviewd. Ik zou zelf ook zo gereageerd hebben. Nee, ik laat me niet opjutten, ik koop wat ik nodig heb. Maar ondertussen. Ik zit in de molen en ik loop mee.

Goed, stel dat het klopt, ik heb alles al en ik heb niks meer nodig. Micha Nederland riep onlangs op tot een buy nothing day. Niet consumeren, maar consuminderen. Bij Greenpeace kun je nu NIKS kopen, of cadeau doen, kijk maar eens op hun site, schitterende actie.

We moeten een stap verder, echt.Luister maar. Er komt een steenrijke jongen bij Jezus. Geen losbol, echt een goeie gozer. Hij wil graag het beste perspectief, een zuiver leven. Want dan kom je ook na dit leven goed terecht. Hij meent het, en Jezus waardeert datenorm. ‘Wat ontbreekt er nog?’ ‘Nou’, zegt Jezus: ‘Een detail. Verkoop alles,geef het aan de armen en wordt dan mijn leerling.’ Dat lukt dus niet.Breekpunt? De rijkdom. Echt ontspullen? Hij gaat het niet doen. Ik vertel u geen nieuws als ik zeg dat dit geen populaire tekst is in ons rijke Westen. We willen best geven, worden we ook nog blij van, u hoorde het. Maar alles weggeven? Hoe moet ik dan leven? Wie zorgt er dan voor mij?

Moeilijk? Nee, onmogelijk. Het past niet in ons systeem. Toch willen u en ik wel graag rechtvaardig genoemd worden.Want dan heb je dat beste perspectief, een zuiver leven, met de hemel in zicht.Jezus zij het al: je duwt een kameel nog eerder door het oog van een naald dan dat je een rijke in de hemel krijgt.

Beste luisteraar, ik bied u en mij geen ontsnapping. Ik laat het hierbij. Ik kan niet anders. Het is een ongemakkelijk einde. Maar wel een open einde. U bent, net als ik, aan zet.EO Live

Yvonne Sprunken

02 december 2017


Deel uitzending