gevonden: familie van overleden vader Jan Jesse


zoektocht

“We hebben altijd geweten dat Jan nog een zoon had”

Vorige week regende het tips op deze zoektocht. We kwamen in contact met een zus van de overleden Jan Jesse. Zij blijkt niet de enige te zijn: Jan blijkt vier zussen te hebben! Zij hebben altijd geweten dat Jan een zoon had, maar ze wisten Henry’s naam niet en dus liep hun zoektocht op niets uit. Nu ze horen dat Henry naar hen zoekt, zijn ze enthousiast. Ze willen hem dolgraag ontmoeten en komen daarom naar de studio. Er volgt een warme ontmoeting en Henry’s familie wordt in een klap een stuk groter! Hij stelt zijn vrouw aan iedereen voor en na de uitzending praat de familie nog lang na…

Vorige week
We vinden de familie Jesse terug aan de Goeverneurlaan in Den Haag. Daar had de familie generaties lang een lijstenmakerij. De biologische vader van Jan Jesse blijkt niet meer te leven. We zien in de archieven dat hij is overleden in 2013. Langzaam raken we in de familie, want er komen veel tips binnen tijdens de uitzending. Men blijkt zelfs weet te hebben van de zwangerschap van Piroska indertijd! We hebben een spoor naar familieleden van Jan Jesse en nodigen Henry dan ook uit om volgende week naar de studio te komen. Wordt vervolgd..

eerder in de uitzending
We trekken allereerst de J. Jesse na aan de Schimmelpennincklaan in Den Haag. Inderdaad een meneer J. Jesse, met als voornaam Jan, maar hij blijkt niet de man die we zoeken. Deze Jan Jesse is veel te oud om Henry’s vader te kunnen zijn. Het zou natuurlijk wel in de verte familie kunnen zijn. Ondertussen hebben we zoveel mogelijk mensen afgebeld met de naam Jesse in het telefoonboek, maar helaas hebben we de juiste familie Jesse nog niet getroffen. 

Het verhaal
Henry is pas begonnen met zijn zoektocht. Zijn opvoedvader is kort geleden overleden en dat heeft ruimte gegeven om te zoeken naar zijn biologische vader en daarmee ook naar zichzelf: “Ik heet de Vries, maar ik ben helemaal geen de Vries. Ik lijk ook niet op een de Vries. Ik heb eigenlijk geen idee wie ik ben, want de man die zich mijn biologische vader mag noemen, ken ik helemaal niet.”

Wanneer Henry 20 jaar oud is, komt hij er achter dat zijn vader niet zijn biologische vader is. Tijdens een ruzie tussen zijn ouders verspreekt zijn moeder Piroska zich. Ze bijt Henry dan hardop toe: “Je lijkt sprekend op je échte vader. Een grote man met krullen.”

Deze biologische vader blijkt Jan Jesse te zijn uit Den Haag. Piroska en Jan leren elkaar kennen in het café van Piroska’s vader. Van verkering is geen sprake. Piroska is nog maar zeventien jaar wanneer ze zwanger raakt van Jan. Henry groeit het eerste jaar van zijn leven op in een kindertehuis, omdat Piroska nog niet voor hem kan zorgen. Jan Jesse komt nog naar het ziekenhuis waar Henry wordt geboren: “Hij schijnt met een beer naar het ziekenhuis te zijn gekomen. Dat was het laatste contact.”

Henry heeft van zijn moeder gehoord dat Jan Jesse haar grote liefde is en daarom is ook zij erg benieuwd waar Jan is gebleven: “Mijn moeder vindt het verschrikkelijk dat het niks is geworden tussen hen destijds. Ze leeft erg mee met mijn zoektocht. En ik hoop vooral antwoorden te vinden over mijn afkomst.”

Henry de Vries zoekt biologische vader Jan 1


Henry de Vries zoekt biologische vader Jan 2


Henry de Vries zoekt biologische vader Jan 3


Henry de Vries vindt familie van biologische vader Jan Jesse 3


Henry de Vries vindt familie van biologische vader Jan Jesse 4Delen