Terugblik: Jan Weeda vond zijn zus


Zoektocht

“We gaan samen de honderd halen!”

We komen erachter dat de familie Weeda immens groot is geweest. Zijn moeder kwam uit een gezin van 15 kinderen! De familie viel behoorlijk uit elkaar, waardoor we van neven en nichten maar weinig informatie krijgen over de moeder van Jan. We horen dat Christiana Weeda maar liefst vier kinderen heeft gekregen. En één zus zou nog in leven zijn: zus Lien van 83 jaar. Haar dochter reageert: “Dit gaat over mijn moeder!” Ze sleept haar moeder Lien mee naar de studio. Lien heeft altijd geweten van een broer. Ze vindt het verrassend nog van hem te horen, want zoeken naar hem was haar nog niet gelukt. Jan barst in tranen uit: “Jij bent mijn zus!” Ze omhelsen elkaar meerdere malen. Zus Lien heeft veel te vertellen: ook haar jeugd was niet gemakkelijk. Hun moeder heeft ze zelfs nauwelijks gekend! Na de uitzending wordt er lang nagepraat… Wordt vervolgd!

Het verhaal
Jan Weeda is geboren in Rotterdam in 1936. Wanneer hij vier jaar oud is, wordt hij naar een weeshuis gebracht. Kort daarna wordt hij in een pleeggezin in Velp geplaatst, bij de familie Meenink. Zijn pleegouders kunnen hem helaas ook niet veel meer vertellen over zijn biologische familie, want er is maar weinig bekend over hen. Het enige wat hij van zijn biologische ouders weet is dat zijn moeder Christina Weeda zou heten. Hij heeft geen geboortedatum. Hij heeft wel eens gehoord dat zijn moeder het hoofd van een Rotterdamse school zou zijn geweest.


Over zijn biologische vader weet Jan helemaal niets. Hij heeft ook geen idee of hij broers en zussen heeft. Wel heeft hij in ‘De oude Rotterdammertjes’ een verhaal gelezen dat hem heel bekend voorkomt: “In dat verhaal wordt geschreven over een kruidenierszaak in Rotterdam. Daar wordt een Willem Weeda genoemd. Misschien is dat wel familie van mij? Want de straatnamen komen mij bekend voor!”

Nu Jan ouder wordt, beginnen de vragen toch steeds meer te komen: Waarom is hij afgestaan destijds? Heeft hij nog broers en zussen en zouden zij misschien zelfs nog leven? En wat is er verder bekend over de familie Weeda? Jan hoopt dat er nog iemand is die deze vragen voor hem kan beantwoorden.

Jan Weeda vindt zus Lien 1


Jan Weeda vindt zus Lien 2


Jan Weeda zoekt (informatie over) zijn biologische familie 1


Jan Weeda zoekt (informatie over) zijn biologische familie 2


Jan Weeda zoekt (informatie over) zijn biologische familie 3Delen