Over Adres Onbekend


Prijswinnend programma

Adres Onbekend is het eerste zoekprogramma van Nederland.

Adres Onbekend bestaat al sinds 1971. We herenigen niet alleen familie en oude geliefden, maar ook vrienden en collega’s. Zelfs voor gevonden voorwerpen kunt u bij ons terecht.

Iedere week maken we twee edities:
1. de regionale editie, te beluisteren op zondag van 12.00 tot 14.00 uur via regionale omroepen Omroep Zeeland, Omroep West, Omroep Flevoland, Omroep Gelderland,  RTV Utrecht en RTV Drenthe. NB: NH  zendt het programma op maandagavond uit vanaf 19.00 uur.
2. NPO Radio 5, te beluisteren op zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Radio 5 is te ontvangen via internet, FM via de kabel, digitale televisie, Digital Radio+ (DAB+) en natuurlijk via onze site.

Ron Kas presenteert het programma sinds 2002: 'Met het ontstaan van Adres Onbekend is de zoektraditie in Nederland begonnen. Meer dan 30.000 mensen hebben de afgelopen jaren in ons programma een dierbare teruggevonden'.

Ron Kas: Adres Onbekend is een sterk merk!

Trefwoorden: Trots, betrokken, vasthoudend. Presentator en eindredacteur van Adres Onbekend. Geboren in Amsterdam, op 3 februari 1963; getrouwd met Jacqueline, vader van zonen Stijn (1998) en Koen (2001).

Ron toen: Ik ben jurist, afgestudeerd aan de VU in 1988. Wist op mijn vijftiende al dat ik radiomaker wilde worden. Vooral als ik luisterde naar Felix Meurders, Vincent van Engelen en Peter van Bruggen. Via de ziekenomroep en een piratenzender werd ik nieuwslezer bij Radio Amsterdam. Na een postacademische opleiding journalistiek in 1993 bij de KRO terecht gekomen. Presenteerde Dingen die Gebeuren (Radio 1), De Vijfde Verdieping en Route 747 (Radio 5) en ben sinds 2002 eindredacteur en presentator bij Adres Onbekend (Radio2, Radio 5 Nostalgia).
En daar waren de regionale omroepen: Adres Onbekend is een combinatie van aansprekende verhalen en de spanning van het live zoeken op de radio. Een gouden formule, onverslijtbaar als je het mij vraagt. Honderden mensen hebben zich al verenigd in de Zoekbrigade, zij geven het machtige gevoel dat we iets samen teweegbrengen. Toen we noodgedwongen verhuisden van Radio 2 (zondag) naar Radio 5 Nostalgia verloren we veel aanhang. Maar tot ons grote geluk boden zeven regionale omroepen aan om samen op zondagmiddag verder te gaan! Sinds september 2012 kent Adres Onbekend daarmee twee edities.   
Is zondag de ideale Adresdag? Vind ik wel, tijd voor jezelf, radio aan. Meer dan ooit is de zondag van Adres Onbekend. Met eerst de regio editie om 12 uur en daarna gaan we onvermoeibaar door op Radio 5 Nostalgia. Met twee programma’s op maat gemaakt.  De regio biedt snelheid, snel schakelen,  muziek van alle tijden. Waarna de nostalgische variant verhalen verder uitdiept.  
Ben je niet eens aan iets nieuws toe? Ik had nooit gedacht dat Adres Onbekend zo lang zou boeien. Voorgangster Anne van Egmond had gelijk toen ze zei dat dit programma je een extra laagje geluk van anderen meegeeft. Als ik afstand neem tijdens vakanties met vrouw  en kinderen op een zonnig eiland komen altijd ideeën boven voor nieuwe programma’s. Maar terug op de redactie komen de verhalen die nooit gaan vervelen. Adres Onbekend verandert voortdurend, onder onze handen.  Wat ook gezegd moet worden: we maken Adres Onbekend met een ijzersterke, bezielde redactie.

Nooit een vrije zondag? Dat is de keerzijde, de familie begrijpt mijn liefde voor dit vak wel. We wonen in de buurt en gelukkig komen zij ook wel langs bij uitzendingen. Maar ik geef toe, mijn vrouw  zou liever een huisje op de Wadden hebben en de jongens nemen me liever mee naar de Johan Cruijff Arena op zondag. 
Deel op:

In 2016 werd het programma bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon! Het oordeel van de jury luidde als volgt: "Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio, mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes… Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. De ether stroomt vol met verhalen. Ontroerende, schrijnende, pijnlijke, treurige, onrechtvaardige en vrolijke verhalen. Het programma geeft een staalkaart van wat mensen elkaar zoal aan kunnen doen. Ron Kas presenteert empathisch, maar nooit zwaar, nooit sentimenteel. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich. Die stemmen maken Adres Onbekend."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Delen