vriendin Hennie de Haas

Zoektocht

"Ik stond op het punt me te melden, maar jullie zijn me net voor!"

We vinden Hennie! Tijdens de uitzending komt ze voor Ria aan de lijn: "Ik hoorde de oproep en stond op het punt om mezelf te melden, maar jullie waren me net voor! Het is ongelooflijk!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Ria groeit op aan de Houtrijkstraat in Amsterdam. Aan de overkant van de straat woont haar vriendin Hennie de Haas. Hennie woont daar totdat ze een jaar of negen is en komt dan plotseling terecht in een weeshuis: “Haar ouders overleden kort na elkaar. Ik weet nog heel goed dat ik haar moeder zonder pruik zag. Ik stond plompverloren voor de deur… zoiets vergeet je nooit meer. Hennies broer Tom werd toen opgevangen door familie, maar voor Hennie was er nergens plaats. Ze is toen naar het Burgerweeshuis in de Kalverstraat gebracht.”

Ria vraagt aan haar moeder of Hennie bij hen mag wonen, maar door haar moeders gezondheidsproblemen is dat helaas niet mogelijk. Ria’s moeder besluit daarom om Hennie regelmatig een weekendje op te halen: “Dat deden we een paar jaar lang. Ze had nog wel een oma en daar gingen we soms samen met de tram of wandelend naartoe. Haar oma wilde Hennie toen in huis nemen, maar door haar kleine woning ging dat ook al niet…”

Het contact tussen de vriendinnen verwatert, maar na al die jaren denkt Ria nog vaak aan Hennie: “Ze was een heel lief meisje en het was zo triest dat er nergens plek voor haar was. Ik zou willen weten of ze een goed leven heeft gehad. Het zou zo leuk zijn om haar nog een te zien en spreken. Hoe zou het nu met haar gaan?”

Aanknopingspunten:
* Hennie de Haas
* geboren rond 1946
* woonde vroeger als kind in de Houtrijkstraat in Amsterdam, in de Spaardammerbuurt
* ze had een oudere broer: Tom de Haas
* hun beide ouders overleden op jonge leeftijd
* vader overleed aan kanker 
* rond 1955 overleed moeder ook, aan de gevolgen van een hersentumor
* Tom werd opgenomen bij familie van vaderskant: de familie De Haas in Amsterdam
* Hennie moest naar het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat
* Hennie zat indertijd op de Hebronschool in Amsterdam

Ria zoekt vriendin Hennie de Haas - deel 1


Ria zoekt vriendin Hennie de Haas - deel 2Delen