vriendin Lanny Tobiah

Zoektocht

"Ik kom een keer naar Amerika als het weer kan!"

We worden van alle kanten geholpen om Lanny te bellen. Uiteindelijk is Anneke Flikweert uit Zeeland de gouden tipgever: "Ik heb Lanny gevonden! Ze woont in California nu!". We brengen Marleen en Lanny met elkaar in contact: "Wat leuk! We komen een keer naar Amerika hoor, als het weer kan!". Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Marleen zit in de derde klas van de mavo, als de Indonesische Lanny S. Tobiah bij haar op school komt in Zierikzee: “Een leraar vroeg of ik contact wilde leggen met Lanny. Dat deed ik en vanaf dat moment gingen we veel met elkaar om. We raakten bevriend. Ik kende meer mensen uit Indonesië in Zierikzee, dus ik vond het niet zo vreemd. Ze pikte alles heel goed op. Ze kon ook heel goed leren. Ze schreef zelfs in mijn poëziealbum dat het beter was om te leren dan om verliefd te zijn!”

Lanny woont destijds bij haar moeder, broertje en zusje. Ze zijn naar Nederland gekomen, nadat Lanny's vader is overleden: “Haar vader was nog jong. Ik kan me goed herinneren dat ze me foto’s van de begrafenis liet zien. Ik was nog nooit eerder met de dood geconfronteerd. Ik vond dat heel heftig, maar Lanny leek er goed mee om te kunnen gaan.”

Ze slaagt voor haar mavo-examen en daarna verwatert het contact tussen Marleen en Lanny: “Ze was niet bij de schoolreünie. Toen ik vroeg waar ze gebleven was, zeiden oud-klasgenoten dat ze naar het midden van het land vertrokken was. Ook mijn ouders wisten niet waar ze heen was gegaan. Ik heb toen een oproep op Facebook geplaatst, maar heb haar nooit gevonden. Ik ben zo benieuwd wat er van haar geworden is. Ze had zoveel potentie. Ik heb altijd gedacht dat ze heel ver zou komen…”

Aanknopingspunten:
* Lanny S. Tobiah
* geboren rond 1956
* kwam uit Indonesië
* heeft in 1969/1970 de mavo in Zierikzee gedaan
* ze woonde in die tijd ook in Zierikzee
* haar vader is overleden toen ze jong was
* ze heeft een broer en een zusje
* mogelijk is ze later naar het midden van Nederland verhuisd

Marleen zoekt vriendin Lanny S. Tobiah - deel 1



Delen