liefde Peter van den Berkmortel

Zoektocht

"Ohhh, hangt hij aan de lijn?!"

Asha blijkt Peters achternaam verkeerd te hebben onthouden. Van tipgeefster Rita horen we dat het Van den Berkmortel moet zijn! Peter komt vanuit Duitsland aan de lijn voor Asha. Ze is zeer verrast: "Ohhh, wat ontzettend leuk zeg! Weet jij die tijd ook nog, Peter?". Hij weet het zeker nog: "Mijn eerste schoonvader vergeet ik nooit meer hoor! Dat begrijp je wel als je jouw verhalen hoort, haha!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Asha komt als jong meisje vanuit Suriname naar Nederland. Ze groeit op in een groot gezin in Deurne, maar toch voelt ze zich vaak eenzaam. Totdat ze in 1979 de net iets oudere, flirterige Peter ontmoet: “We zaten op dezelfde school in Deurne. Ik had een oogje op hem en zag hem wel eens lopen in de gangen. Hij had donker haar, blauwe ogen en was voor een Nederlandse jongen wat getint. Peter was een beetje stout, een echte meisjesverslinder. Hij flirtte met iedereen en deed ook altijd stoer, alsof hij ieder meisje kon krijgen... Maar ik was stapelgek op hem!”

Asha en Peter krijgen verkering. Ze zijn dol op elkaar, maar Asha’s Hindoestaanse vader vindt hem maar niets: “Peter was Nederlands en wij hebben een andere cultuur. Bij ons is het normaal dat een huwelijk geregeld wordt en niet dat je zomaar verliefd wordt op iemand die niet Hindoestaans is. Maar dat gebeurde toch...” Asha en Peter besluiten daarom stiekem af te spreken, maar ze worden betrapt door haar vader: “In het overdekte winkelcentrum gaf Peter mij mijn eerste kus! Maar mijn vader zag ons en riep meteen: ‘Kom niet aan mijn dochter!’ Hij was heel boos. Dat stiekem zoenen mag niet in mijn cultuur, al helemaal niet als je niet getrouwd was. Peter schrok en hij is heel hard weggefietst!”

Wanneer Asha thuiskomt, is ook haar moeder woest. Deze boosheid maakt veel indruk op Peter en Asha ziet hem daarna nooit meer: “Hij heeft nog een brief gegeven aan mijn broertje. Daarin schreef hij dat hij het heel erg vond. Maar hij wist dat ik thuis problemen zou krijgen, dus het contact is toen verbroken.” Uiteindelijk wordt Asha uitgehuwelijkt en ze krijgt met haar man vier kinderen. Na 25 jaar huwelijk, maakt ze toch de moeilijke beslissing om te scheiden: “Ik koos voor vrijheid. Toen dacht ik vaak terug aan Peter. Voor hem had ik zelf gekozen. Er was echte verliefdheid. Ik wil na al die tijd toch zo graag weten hoe het met Peter is en hoe hij zich die tijd herinnert. Ik voer nu een toneelstuk op over eenzaamheid en Peter speelt een rol in het verhaal. Ik zou het heel leuk vinden als hij naar het stuk komt kijken!”

Aanknopingspunten: 
* Peter van de(n/r) Kerkhof
* mogelijk is zijn achternaam ook wel Van de(r/n) Berk
* geboren rond 1962 of 1963
* woonde in 1979 en 1980 in Deurne
* zat op de jongensschool Sint Willibrordus aan de Romboutsstraat in Deurne
* later werd dat de Rooms-katholieke basisschool, maar toen zat Peter als op de LTS
* hij woonde met zijn ouders vlakbij school in een rijtjeshuis, waarschijnlijk in de middelste woning
* Peter had een broer of broertje
* Peter had donker haar, blauwe ogen en was een sociale jongen
* hij voetbalde eind jaren 70, waarschijnlijk bij FC Deurne

Asha zoekt liefde Peter van den Berkmortel - deel 1


Asha zoekt liefde Peter van den Berkmortel - deel 2


Asha zoekt liefde Peter van den Berkmortel - deel 3Delen