Nog niet opgelost: vriend Franklin

Zoektocht

"Hij was een frisse wind die door ons gewone dorp waaide!"

Het is de zomer van 1962 wanneer de stadse Franklin bij Marja in het dorp komt wonen. Ze woont dan in ’s-Gravenzande bij haar ouders. “Het was heel dorps daar. Franklin die uit de stad kwam, viel dus meteen op. Hij was heel anders dan de andere kinderen uit ons dorp. Hij had een rijke fantasie en haast iets exotisch in mijn ogen. Hij woonde in bij de bakker, dat werd waarschijnlijk bemiddeld door een voogdijinstelling. Ik vond hem heel erg interessant.” Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal. 

Marja en Franklin raken bevriend en trekken samen op. Ze gaan samen naar het dorp en naar het strand. “Ik kon het heel goed met hem vinden. Bij andere jongens zou er op die leeftijd misschien wel sprake zijn geweest van verliefdheid, maar met Franklin was het echt vriendschap. Dat vond ik juist zo fijn.”

Wanneer ze een maand met elkaar omgaan, staat bakker Boon bij Marja op de stoep en roept: ‘Die jongen deugt niet!’. Franklin zou geld uit de portemonnee van de bakker hebben gepakt en hij wordt weggestuurd naar een tehuis. Ze kunnen geen afscheid nemen. “In die tijd maakten de volwassenen beslissingen zonder overleg. Ik heb nooit kwaad in die jongen gezien. Ik vond het zo onrechtvaardig! We hebben elkaar daarna nog geschreven, dat mocht vast niet. Het was een lieve jongen die door omstandigheden in de problemen was geraakt. Ik wil zo graag weten of het goed met hem gaat..”

Aanknopingspunten:
* vriend Franklin
* achternaam onbekend
* Franklin is geboren rond 1946
* mogelijk was zijn vader een Canadese soldaat
* woonde in 1962 bij bakker Boon in de Dorpsstraat (nu de Langestraat) in ’s-Gravenzande
* heeft later in die zomer in een tehuis in Bleiswijk gewoond
* hij woonde daar aan de Hoekeindseweg
* daarna is hij ook nog in Grouw geweest of heeft er gewoond
* dit ging via voogdijinstelling Pro Juventute in Rotterdam
* Franklin hield van zeilen en brommers

Marja zoekt vriend Franklin - deel 1Delen