begeleidster Maria Nijburg

Zoektocht

"Maria is helaas jong overleden, maar ze was ook heel belangrijk voor mij!"

Tijdens de uitzending belt Dinie Hondebrink met slecht nieuws. Maria Nijburg is helaas overleden al 18 jaar geleden overleden... Dinie heeft haar zeer lief gehad. Net als Frank Luttikhuis, naar wie ze ons doorverwijst. Wat volgt is Franks ode aan Maria: "Maria was mijn grote voorbeeld als hulpverleenster. Ze heeft nog vaak over jou vertelt, Marianne. Maria was heel belangrijk voor me. Als mijn vrouw en ik zouden overlijden, zou zij zelfs onze kinderen opvangen. Het is verdrietig dat ze zo jong is overleden..." Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Het is 1987 wanneer Marianne vanuit Zeeland naar Groningen vertrekt. Ze is dan achttien jaar oud en gaat wonen in een opvanghuis: “Ik had de verkeerde vrienden toen ik een puber was. Ik vond alles interessant en wilde dus ook van alles uitproberen. Zo ben ik toen ook aan de drugs geraakt... Mijn familie stuurde me weg, omdat ze hoopten dat ik zo uit dat drugsmilieu zou raken.”

Haar tijd in het opvanghuis duurt maar kort: “Ik maakte het al snel te bont in dat tehuis. Emmertjes water op de trap zetten enzo. Ik was de lolbroek!” Marianne blijft daar haar grenzen opzoeken, totdat ze Maria Nijburg ontmoet. Zij is het hoofd van een ander opvanghuis: Helper Haven. Maria ontfermt zich over Marianne en richt een kamer voor haar in: “Ze luisterde naar mij en wilde mij helpen. Ik heb zelfs nog bij haar ingewoond in Groningen, want ook in Helper Haven haalde ik teveel grapjes uit. Ik miste mijn tante in Vlissingen en ben uiteindelijk terug naar Zeeland gegaan. Maria zei nog: ‘Ga niet terug! Het is geen goed idee!’. Maar ik deed het wel...”

Wanneer Marianne terug is in Zeeland, proberen ze samen nog een keer af te spreken. Marianne reist naar het station in Utrecht. Maria staat daar op haar te wachten, maar ze kunnen elkaar niet vinden: “Heel verdrietig... We zijn na lang zoeken maar naar huis gegaan. Sindsdien is het contact verloren gegaan. Het was zo’n lieve vrouw. Lief en zacht. Ik had heel veel aan haar, maar ik heb haar nooit kunnen bedanken. Zou ze nog in Groningen wonen?”

Aanknopingspunten:
* Maria Nijburg (achternaam onzeker)
* waarschijnlijk geboren rond 1947
* Maria was hoofd van Helper Haven (het voormalige Doorgangshuis) in Groningen
* dat was een hervormd opvanghuis voor kinderen en jonge meisjes
* ze had kortgeknipt en heel donker haar
* had een ietwat fors postuur
* Maria had in 1987 een relatie met een Monique, maar dat ging uit
* oud adres: Troelstralaan in Groningen

Marianne zoekt begeleidster Maria Nijburg - deel 1


Marianne zoekt begeleidster Maria Nijburg - deel 2Delen