Familie Rothfuesz uit Delft

Zoektocht

"Ik weet dit nog goed, Julia!"

De voicemail stroomt binnen na het noemen van de naam Rothfuesz in Delft. De meest veelbelovende tip komt van Paulien Donders, want haar zoon leidt ons direct naar de goede familie! De oudste zoon, Rien Rothfuesz, weet het nog goed: "Er stond inderdaad een piano bij ons in de achterkamer, waar vaak op werd gespeeld! Mijn vader was een weldoener die vaak Molukse kinderen opnam. Wat bijzonder dit!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Julia woont in 1950 in Kamp Vught. Ze is Molukse en nog maar een baby wanneer ze naar Nederland komt. Haar broertje Chris wordt in Kamp Vught geboren en ze groeien daar samen op. Julia zit op de lagere school als ze samen met haar broertje uit logeren moet naar Hollandse families: “Dit beeld heb ik nog goed voor me. We waren een jaar of zes. Ik ging samen met mijn broertje en we liepen hand in hand met zo’n naambordje om onze hals heen. Daar stonden families te kijken welke kinderen ze mee wilden nemen. Een familie nam mij mee, maar mijn broertje niet...”

Julia wordt meegenomen naar een familie in Rotterdam, maar ze blijft maar huilen. Ze mist haar broertje en wordt daarom opgehaald: “Meneer Rothfeus had hier de leiding over, hij organiseerde dit. Ik mocht meekomen naar zijn huis in Delft. Ik heb hier heel veel mooie herinneringen aan, het was zo leuk! Ik speelde ook vaak met zijn zoon. Het was maar een weekje, maar ik kon Hollandse pot mee-eten en ik kreeg een toetje. Dat kregen we thuis niet hoor!”

Julia en haar broer vinden het fijn om tijdens de logeerweken even weg van Kamp Vught te zijn en zien het als 'vakanties'. Ze hebben altijd tegen elkaar gezegd dat ze die families nog graag een keer terug willen zien: “Ik zou de familie Rothfeus zo graag willen ontmoeten. Ik wil kijken hoe het met ze is en ze bedanken voor de leuke tijd. Mijn broer is helaas vorig jaar overleden, hij kan het niet meer meemaken. Maar als het lukt om ze te vinden, dan doe ik het voor hem.”

Aanknopingspunten:
* de Nederlandse familie Rothfeus of Rothfusch (spelling onzeker)
* woonden in het centrum van Delft met uitzicht op de gracht
* meneer Rothfeus was betrokken bij het project dat Indische kinderen bij Nederlandse families liet logeren in de jaren 50
* de familie was gelovig

Julia zoekt de familie Rothfuesz uit Delft - deel 1


Julia zoekt de familie Rothfuesz uit Delft - deel 2


Julia zoekt de familie Rothfuesz uit Delft - deel 3Delen