Terugblik: John Javaux zocht nichtje Sonja

Zoektocht

Hoe is het een week later met John?

De tips stromen binnen! De ex-man van Sonja belt ons, maar hij heeft slecht nieuws... Sonja is in 2018 overleden. John kan Sonja dus niet meer spreken, maar haar ex-man en dochter kunnen wel veel over haar vertellen. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Vlak na de Hongerwinter van 1944 wordt er in het gezin Javaux aan de Riouwstraat in Haarlem een meisje geboren: Sonja. Johns zus Miep is zwanger geraakt van een Brits-Indiër die in dienst is van de Duitsers. John: “Ik was toen elf jaar oud en er was geen eten. Al het eten dat we hadden werd aan baby Sonja gegeven. Toen de oorlog over was moest ik aansterken in een soort gesticht, maar uiteindelijk zijn we allebei goed uit de oorlog gekomen.”

Sonja voelt als een zusje voor John, omdat het leeftijdsverschil zo klein is. Ze groeien samen op en hebben goed contact. Wanneer Sonja achttien jaar oud is verandert de situatie onverwachts: “Ze is rigoureus vertrokken. Via via hoorde ik dat ze een vriend had ontmoet, maar of ze ook met hem getrouwd is? Geen idee. Van de een op de andere dag was ze weg...”. De familie van John vertelt niks meer over Sonja: “Voor zover ik weet is er niets gebeurd, maar is ze wel vertrokken. Dat is toch raar?!”

John heeft spijt dat hij niet eerder is gaan zoeken naar dit familiegeheim: “Ik ben zelf 87 en zij wordt ook 76, dus misschien leeft ze al niet meer. Maar ik hoop het wel. Dan kunnen we uitpraten wat er destijds allemaal is gebeurd. Ik heb veel vragen en zou heel, heel graag contact met haar willen! Er is verder niemand aan wie ik het kan vragen, ik ben de laatste van mijn familie die nog over is...”

Aanknopingspunten:
*
nichtje Sonja Javaux
* geboren in april 1944 op de Riouwstraat in Haarlem
* haar moeder is Miep (Maria Ida) Javaux
* haar vader was een Brits-Indiër in dienst van de Duitsers (naam onbekend)
* moeder Miep kwam uit een gezin van 6 kinderen: o.a. Mattheus, Charles, Miep, Carla en Annie
* een broer kwam om in kamp Vught
* Charles stierf jong aan een ziekte
* vader van het gezin Javaux (Sonja’s opa dus) was Johannes Javaux
* hij stierf ook jong
* rond 1960 heeft Sonja haar mulo- en middenstandsdiploma gehaald aan de Klaas de Vries school in Haarlem
* rond 1962 is ze vertrokken naar de Celsiusstraat in Zandvoort
* laatst bekende adres (in 2000): Haarlemmerplein in Amsterdam
* mogelijk heeft Sonja ook nog in Heemstede gewoond
​* waarschijnlijk is ze getrouwd en kreeg ze tenminste twee kinderen

John zoekt nichtje Sonja Javaux - deel 1


John zoekt nichtje Sonja Javaux - deel 2


John zoekt nichtje Sonja Javaux - deel 3Delen