halfbroers en -zussen Smink

Zoektocht

Marja spreekt haar halfzus Diny voor het eerst!

Het regent tips tijdens de uitzending! Het blijkt dat Marja niet alleen één halfzus heeft, maar wel vier halfzussen en één halfbroer! We krijgen veel tips binnen met telefoonnummers, maar het blijft stil aan de andere kant van de lijn.. Tot halfzus Duuwtje op de valreep belt! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Marja wordt geboren in 1957. Haar moeder Maretje Schaap is dan getrouwd en heeft vijf kinderen. Marja's moeder woont niet meer samen met haar man, en ze scheiden een jaar na Marja's geboorte. Marja draagt zijn achternaam, maar het is haar vader niet: "Ik groeide op zonder vader. En mijn broers en zussen, die ouder waren dan ik en dus kinderen van haar ex-man, gingen soms naar hun vader.’’

Als Marja dertien is, zegt haar broertje tegen haar: "Jij bent mijn zusje toch niet.". Ze vraagt aan haar moeder waarom haar broertje dat zegt, maar Maretje wil in eerste instantie niks zeggen. Uiteindelijk vertelt ze toch het verhaal over overbuurman Jaap Smink. Maretje heeft een verboden relatie gehad met Jaap en Marja is hun liefdesbaby: “Ik zei: ‘Waarom is Jaap dan niet bij u gebleven?’ en mijn moeder antwoordde: ‘Dat mocht niet van zijn moeder'. Met die informatie heb ik het altijd moeten doen. Meer heb ik nooit geweten.”

Uiteindelijk vertelt Maretje meer over Jaap en zegt ze zelfs dat Marja moet gaan zoeken. Marja blijkt vernoemd te zijn naar beide ouders. Mar van Maretje, en Ja van Jaap. Haar moeder heeft hem nog één keer gezien: "Ik was drie maanden oud en hij keek in de wandelwagen. Maar daar bleef het bij."

Maretje vertelt ook dat Marja een halfzus heeft. Later blijkt zelfs dat Jaap nog meer kinderen gekregen heeft. Marja wil heel graag haar halfbroers en -zussen vinden: “Ik heb niks met de naam die ik nu heb, ik zou liever Smink heten.’’

Aanknopingspunten:
* halfbroers en -zussen Smink
* het gaat om kinderen van haar biologische vader Jaap Smink
* hij is geboren in september 1918, 1919 of 1920
* hij was ongehuwd toen hij omgang had met Maretje (Maps) Schaap in 1957
* zij hebben elkaar ontmoet in Amsterdam
* Jaap en Martje woonden tegenover elkaar in de Walcherenstraat in Amsterdam
* Jaap woonde toen nog thuis bij zijn ouders
* hij kreeg in maart 1958 een dochter (niet van Maretje)
* mogelijk heeft zij bij club Lido in Amsterdam gewerkt
* later heeft hij nog meer kinderen gekregen

Marja zoekt halfbroers en -zussen Smink - deel 1


Marja zoekt halfbroers en -zussen Smink - deel 2


Marja zoekt halfbroers en -zussen Smink - deel 3


Marja zoekt halfbroers en -zussen Smink - deel 4


Marja zoekt halfbroers en -zussen Smink - deel 5Delen