Halfzusjes Madelon en Bianca Brand

Zoektocht

Is er inmiddels al contact geweest tussen Ans en haar halfzussen?

Tijdens de uitzending regent het tips! We spreken al veel verschillende familieleden van Ans, maar niemand weet waar Madelon en Bianca gebleven zijn. Maar dan wordt er gebeld! Iemand herkent de zusjes en heeft zelfs een telefoonnummer van Bianca. Hoewel ze niet op de radio wil reageren, is Bianca wel dolenthousiast en ze wil graag in contact komen met Ans. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Ans heeft op papier een ingewikkelde jeugd, maar als ze eraan terugdenkt was het eigenlijk niet zo naar: “Ik was twee jaar oud toen mijn ouders gingen scheiden. Mijn vader verdween uit ons leven, maar mijn moeder Dien sprak nooit slecht over hem. Ik had nauwelijks herinneringen aan mijn vader, dus ik heb hem eigenlijk ook nooit gemist.”

Tijdens haar jeugd in Amsterdam ziet Ans haar vader Jacob Brand, die vaak Jaap of Sjaak genoemd werd, nooit. Totdat ze op een dag met haar oudere zus Gerrie en haar moeder op het strand van Bloemendaal is: “Toen wees mijn moeder in de richting van een voor mij onbekende man. Ze zei zoiets als: ‘Kijk, dat is je vader!’ en zo heb ik het beeld van hem nog in mijn hoofd zitten. Mijn vader zat daar met zijn toenmalige vrouw en twee dochters in het zand. Dat moesten dus halfzussen van mij zijn! Ze leken mij net iets jonger dan wij. Dat is de enige keer dat ik die meisjes gezien heb...”

Vader Jaap is al zeker veertig jaar geleden overleden. Dat heeft Ans van horen zeggen. En zo heeft ze nog wel meer informatie verzameld: “Mijn vader deed iets bij de meubelmakerij van mijn opa Peter Brand in Amsterdam. Ook weet ik dat mijn vader later in Arnhem, Bloemendaal en Haarlem heeft gewoond. Ik moest toen ik wilde trouwen een keer naar zijn adres in Haarlem om toestemming te vragen. Maar verder dan de trap ben ik nooit gekomen...”

En nu zoekt Ans dus naar haar halfzussen Madelon en Bianca Brand. Ze heeft lang gewacht met zoeken: “Ik wilde iedere keer wel, maar dan dacht ik: ‘Nee, doe maar niet’. Het is nogal een stap. Toch wil ik zo graag weten hoe ze eruitzien. Mijn zus lijkt op mijn moeder, die heeft donker haar en donkere ogen. Onze vader had blond haar en blauwe ogen. ‘Witte’ werd ik genoemd, want ik heb dat ook. Ik herinner me van die halfzusjes ook dat er eentje blond was en de andere donker. En dan die namen: Madelon en Bianca. Ooit van een tante gehoord en nooit vergeten.”

Aanknopingspunten:
* halfzusjes Madelon en Bianca Brand
* waarschijnlijk geboren rond 1945-1947
* hun vader was Jacob Brand
* hij is geboren in februari 1913 of 1914
* Jacob werd vaak Jaap genoemd, maar ook wel Sjaak
* hij was eerst getrouwd met Dien Snel
* daarna hertrouwde Jaap met Yvonne (achternaam onbekend)
* met Yvonne kreeg Jaap twee dochters: Madelon en Bianca
* Jaap deed iets in de meubelmakerij van zijn vader Peter Brand
* waarschijnlijk was die gevestigd aan de Haarlemmerhouttuinen in Amsterdam
* ouders van Jaap zijn: Anne Brand – Jonkman(n) en Peter Brand
* Jaap kwam uit een groot gezin met vijf zussen, hij was de jongste
* die zussen heten: Annie, Jannie, Roelie, Nellie en Tiny
* Jaap woonde jarenlang in Amsterdam (o.a Trouwringstraat) later ook in Arnhem, Bloemendaal en Haarlem
* laatst bekende adres van vader: de Bakenessergracht in Haarlem

Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 1


Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 2


Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 3


Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 4


Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 5


Ans zoekt halfzussen Madelon en Bianca - deel 6Delen