Bijna opgelost: opa Johan Spies

Zoektocht

We zitten in de familie!

We worden platgebeld en de appjes stromen binnen! Veel mensen herkennen Johan van de foto op Facebook, alleen er is een verschil. Johan wordt herkent als Joop of Jopie uit Arnhem. Tijdens de uitzending komt er een belangrijke tip binnen en goed nieuws: we zitten in de familie! We zijn dus dichtbij. Wie weet meer over de familie? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
In februari 2019 loopt Herma met een vriendin over de plaatselijke markt op Fuertaventura als een van de Spaanse verkoopsters, Guadaloupe, haar aanspreekt: “Ze herkende de Nederlandse taal, want haar twee kinderen zijn half-Nederlands. We raakten in gesprek. Ik woon sinds 2001 in Arnhem en toevallig kwam haar ex-man Maurice daar ook vandaan. Hij had vroeger een cafetaria met zijn vader Johan Spies. ‘Hart van Arnhem’ heette dat, maar dat zei me niets. Ik heb het opgeschreven en wilde het thuis verder uitzoeken. Ik heb het bij allerlei mensen nagevraagd, heb telefoonboeken doorgespit, zelfs bij een meneer Spies voor de deur gestaan, maar ik kwam niet verder. Guadaloupe en ik hielden contact en er bleek nog een veel groter verhaal én een grote zoektocht aan vast te zitten! Zo kwam het balletje dus aan het rollen...”

Guadaloupe trouwt in 2007 met haar Nederlandse vakantieliefde Maurice en ze krijgen samen twee kinderen: Jaden van nu negen en Benjamin van nu elf jaar oud. Maurice gaat indertijd bij Guadaloupe op Fuerteventura wonen met de kinderen en ze komen af en toe naar Nederland: “Dan zochten ze opa en oma op in Arnhem. Maar oma was totaal niet blij met het huwelijk. Opa Johan was daar veel milder in. Hij was eigenlijk de enige die ervoor openstond dat zijn zoon samen was met Guadaloupe.”

Het huwelijk tussen Guadaloupe en Maurice loopt uiteindelijk stuk en in 2014 scheiden ze: “Hij is wel in de buurt blijven wonen, maar verder hebben ze helemaal geen contact meer... Nu Jaden en Benjamin ouder worden, vragen ze steeds vaker naar hun familie. Ze zijn op een leeftijd dat ze meer gaan nadenken over waar ze vandaan komen. Ze hebben hun opa Johan wel eens gezien, maar toen waren ze nog erg jong. Ze willen nu weten wie hun familie is, waar ze vandaan komen. Ze vragen daar heel direct naar, vertelt Guadaloupe mij.” Toch is zoeken lastig: “De familiebanden zijn volgens mij behoorlijk verstoort. Zowel tussen opa en oma, als tussen Maurice en zijn vader. Guadaloupe hoopt dat Johan wel zou openstaan voor contact met haar, omdat hij haar en de kindjes vanaf het begin al accepteerde. We weten niet veel van hem, maar hopelijk is het genoeg!”

Aanknopingspunten:
* Johan Spies
* geboren in november 1959 in Rheden
* is getrouwd geweest met Johanna Theodora de Haas
* Johan en Johanna kregen een zoon Maurice (1980)
* ze zijn later gescheiden
* Johan en Maurice hadden een cafetaria in Arnhem: ‘Hart van Arnhem’, maar die bestaat inmiddels niet meer
* Johan Spies woonde in 2007-2014 sowieso in Arnhem
* Maurice trouwde in 2007 met de Spaanse Guadaloupe
* zij kregen twee kinderen: Jaden (2009) en Benjamin (2011)
* ze woonden op Fuertaventura
* Maurice en Guadaloupe zijn in 2014 gescheiden
* Johan is waarschijnlijk lasser geweest van beroep

Herma zoekt opa Johan Spies - deel 1


Herma zoekt opa Johan Spies - deel 2


Herma zoekt opa Johan Spies - deel 3


Herma zoekt opa Johan Spies - deel 4Delen