Loes Lamaison van den Berg

Zoektocht

"Zij stuurde mijn moeder ieder jaar een verjaardagstaart!"

Op Tineke's verhaal komt meteen reactie van Dickie Pronk, haar familie ontving óók ieder jaar taart van deze familie. En die familie vinden we! Via de beheerder van hun landgoed in Heenvliet komen we uit bij Heleen Lamaison van den Berg. Zij is 55 jaar getrouwd geweest met de zoon van Loes. Zij kan veel over haar vertellen, maar het verhaal over de taarten is haar helaas niet bekend. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Tineke's ouders vertelden weinig verhalen over vroeger, maar één verhaal is haar altijd bijgebleven: “Neeltje, mijn moeder, heeft als jonge vrouw bij huisarts La Maison van den Berg gewerkt. Het was een huisarts in Kralingen, Rotterdam. In eerste instantie werkte mijn moeder er alleen overdag om huishoudelijke taken te verrichten. Mijn oma heeft uiteindelijk geregeld dat mijn moeder ook nachtdiensten kon draaien. Met andere woorden: ze trok bij de huisarts en zijn gezin in.”

In 1944 trouwt Neeltje met haar man Albert. Samen vertrekken ze naar Urk om vervolgens weer terug te keren naar Rotterdam: “In Rotterdam was veel werk en mijn moeder miste haar familie. De huisarts heeft toen geholpen met wat spullen. En het bijzondere vind ik: er werd ieder jaar met mijn moeders verjaardag een grote taart bezorgd uit de naam van juffrouw Loes, de dochter van de huisarts!”

De jaarlijkse taart komt ieder jaar weer een welkome verrassing voor het gezin: “We hadden het niet breed. Het was al een feest als we een allerhande koekje kregen op zondag, kun je nagaan wat die taart met ons deed! Het blijft een groot mysterie, want er zat alleen een kaartje bij met de naam van juffrouw Loes Maison van den Berg - Heenvliet. Tot mijn moeders laatste verjaardag in 1986 werd de taart bezorgd. Meer weet ik niet. Ik zou het zo mooi vinden als ik meer te weten kan komen over juffrouw Loes. Dit jaar zou mijn moeder honderd jaar zijn geworden, dus een mooi moment om dit mysterie eindelijk te ontrafelen!”

Aanknopingspunten:
* familie van juffrouw Loes La Maison van den Berg - Heenvliet
* zij is een dochter van huisarts La Maison van den Berg
* zij hadden een huisartspraktijk in Kralingen, Rotterdam 
* het vermoedelijke adres: Oud-Kralingerweg in Rotterdam

Tineke zoekt Loes Lamaison van den Berg - deel 1


Tineke zoekt Loes Lamaison van den Berg - deel 2


Tineke zoekt Loes Lamaison van den Berg - deel 3Delen