Nog niet opgelost: tante Johanna Bos

Zoektocht

We zitten in de familie, maar er is even tijd nodig om rond te vragen...

Het blijft nog even spannend voor Rianne. We zitten wel in de familie: een Joke Bos meldt zich. Rianne's oma is de tante van Joke. Deze Joke weet alleen niets over Rianne's vader... Ze heeft even de tijd nodig om in haar familie rond te vragen. Zou ze voor de zomerstop nieuws hebben? Beluister de fragmenten voor het hele verhaal.

Het verhaal
Rianne is twaalf jaar als haar vader overlijdt: “Mijn vader, Frans Bos, had een moeilijk leven. Toen ik vijf jaar oud was scheidden mijn ouders. Het contact werd steeds minder. Hij was verslaafd en het ging snel bergafwaarts met hem… Ik heb nog vage herinneringen aan hem, zoals samen tosti’s bakken met de radio aan en met z’n vieren een boekje lezen op de bank. Toen ik een jaar of tien was moest mijn vader zijn straffen uitzitten. We begonnen elkaar regelmatig te schrijven. In 1991 mocht hij een weekend op verlof, zodat we zijn 38e verjaardag konden vieren. De nacht nadat we zijn verjaardag hadden gevierd, overleed hij in de gevangenis aan een hartstilstand. Het is bijna onwerkelijk.”

Vader Frans wordt als jong kind geadopteerd: “Over de adoptie van mijn vader werd thuis wel normaal gesproken. Mijn vader is geboren in Hilversum en het verhaal gaat dat hij in zijn puberteit heeft gezocht naar zijn echte ouders. Hij zou zijn moeder hebben gevonden, maar zij was opnieuw getrouwd en had kinderen binnen dat huwelijk gekregen. Hij besloot het daarbij te laten. Ik heb een beeld van mijn vader als iemand die moeite had met het leven. Ondanks dat hij veel mensen heeft gekwetst en teleurgesteld, was hij geliefd…”

Sinds twee jaar is Rianne begonnen met het onderzoeken van de familiegeschiedenis. Ze voelt sterk de behoefte om dichter bij haar vader te komen: “Doordat hij al ruim twintig jaar geleden is overleden, heb ik toegang tot allemaal persoonslijsten. Ik ben serieus gaan onderzoeken wie zijn ouders waren en eventueel broers en zussen. En wat blijkt: mijn vader had een zus! Haar naam is Johanna Brechtje Christina Bos. Haar leven is een groot mysterie, ik ben heel benieuwd naar hoe haar leven verlopen is… En hopelijk kan ze ook meer over mijn vaders jonge jaren vertellen.”

Aanknopingspunten:
* Johanna Brechtje Christina Bos
* geboren in 1950 in Hilversum
* dochter van Maria Jannetje Bos
* er waren nog twee zoons: Gerrit Selders en Franciscus Hendrikus Bos
* Johanna heeft gewoond aan de Sperwerstraat en de Nieuwe Crailoseweg in Hilversum

Rianne zoekt vaders zus Johanna deel 1


Rianne zoekt vaders zus Johanna deel 3Delen