Goede vriend Giel Greve

Zoektocht

"Ik kom echt een keer naar Amerika om je te zien!"

De zoektocht brengt ons al gauw buiten de grenzen van Nederland. Het vermoeden dat Giel is Amerika zou zijn, wordt bevestigd! We vinden Giel in Texas en hij is blij verrast: "Wat hebben we het leuk gehad in Amsterdam!" Er is een behoorlijke afstand maar Joop sluit een bezoekje niet uit: "Wat fantastisch dat ik je aan de lijn heb! Het is niet te geloven! Ik wil echt een keer die kant op komen om je weer te zien." Beluister de fragmenten hieronder voor het eerste gesprek tussen Giel en Joop. 

Het verhaal
Joop is nu zeventig jaar oud, maar denkt nog regelmatig aan zijn jonge jaren. Als hij negentien is, kraakt hij een pand in Amsterdam om daar samen met zijn hoogzwangere vrouw te gaan wonen: “Het huis was in twee stukken opgedeeld. Wij hebben aan de voorkant een ruitje ingetikt en zijn daar gaan wonen. Een jaar later kregen we Giel en Mieke Greve als achterburen, in het andere gedeelte van de woning. Het klikte gelijk met Giel! We deden allebei aan judo en we gingen samen op vakantie.”

Giel en Joop zijn jonge jongens, ze genieten van een biertje en gaan samen uit. Toch wordt het leven uiteindelijk serieuzer: “Giels vrouw raakte ook zwanger. Rond 1969 kregen zij een zoontje: Ronny - ook wel Ron - Greve. Uiteindelijk verhuisden Giel, Mieke en Ron en wij later ook. Het huis werd toch te klein voor onze gezinnen. Door de verhuizingen verloren we elkaar uit het oog. Daarnaast ging hij werken op booreilanden. Hij was dan soms maanden weg van huis. Dat was niet alleen slecht voor onze vriendschap, maar ook voor zijn huwelijk. Mieke en Giel gingen scheiden...”

Het laatste wat Joop hoort is dat Giel een Amerikaanse dame heeft leren kennen: “Voor zijn werk was hij in Amerika, daar ontmoette hij haar. Zou hij zijn vertrokken naar Amerika? Het past wel bij hem! Hij hield altijd al van avontuur… Ik heb heel het internet al afgestruind naar Giel, Mieke of Ron, maar zonder resultaat. Ik heb heel veel Greve's afgebeld, zo uit het telefoonboek. Maar nee, geen spoor! Giel en ik deelden lief en leed, hij moet toch ergens te vinden zijn?”

Aanknopingspunten:
* Giel Greve
* geboren rond 1949/50
* woonde rond 1968 de Dapperstraat in Amsterdam
* zijn ouders woonden toen aan de overkant op de hoek van de Dapperstraat
* Giel was toen havenarbeider
* was getrouwd met Mieke Greve
* zij hadden een zoon: Ronny (Ron) Greve
* Ronny is geboren rond 1969
* Giel, Mieke en Ronny hebben ook aan de Celebestraat in A’dam gewoond
* Giel heeft aan judo gedaan in Amsterdam-Oost en later bij Shin-Shin in Amsterdam Geuzenveld
* is rond 1972 op de booreilanden gaan werken bij de Rotterdamse firma Heerema
* Giel had een veel oudere halfbroer, Cor Greve, die in Purmerend woonde
* Giel is rond 1978 gescheiden van Mieke
* Mieke en Ron zijn toen naar Arnhem verhuisd (zij kwam daar vandaan)
* mogelijk is Ron ook in de omgeving Arnhem blijven wonen
​* Giel kreeg daarna een relatie met een Amerikaanse vrouw, die hij ontmoette toen hij voor zijn werk in de Verenigde Staten was

Joop zoekt buurman & vriend Giel Greve deel 1

Joop zoekt buurman & vriend Giel Greve deel 1


Joop zoekt buurman & vriend Giel Greve deel 2

Joop zoekt buurman & vriend Giel Greve deel 2Delen