Vader Ton van Binsbergen

Zoektocht

"Ik heb niet alleen contact met mijn vader, maar ook met halfbroers!"

Ton van Binsbergen bevestigt na de uitzending dat hij Bets toch gekend heeft. Maikel heeft contact gehad met zijn vader en wat halfbroers: "Als de regels allemaal wat soepeler zijn, dan ga ik zeker langs! Ik was bang dat ze geen contact zouden willen, maar dat valt honderd procent mee! Ik ben ontzettend blij!" 

Tijdens de uitzending
Moeten we niets zoeken op Van Binsbergen in plaats van Binsbergen, vraagt de Zoekbrigade zich af. Op die naam vinden we al snel een grote familie in Nijmegen en we krijgen een tip vanuit die hoek van Adrie Roelofsma. Een trouwe supporter van N.E.C. zou Tonnie van Binsbergen heten. Met hem krijgen we via de supportersvereniging contact. Tonnie woont begeleid en heeft problemen met zijn geheugen. Hij kan zich Bets Tousain dan ook niet herinneren. Toch zijn er veel overeenkomsten: allereerst natuurlijk zijn naam, Ton woonde in de jaren 70 al in Nijmegen, was net als Bets fan van N.E.C. en ook de mentale problemen, waarover Ton spreekt, komen Maikel niet onbekend voor: "Dit moet hem zijn, ik hoor nu al zoveel overeenkomsten!" Met een kleine slag om de arm, wordt in ieder geval het eerste contact gelegd tussen Maikel en Tonnie. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal! 

Het verhaal
Maikel wordt als hij één jaar oud is door de kinderbescherming in een tehuis ondergebracht. Zijn biologische moeder, Elisabeth (Bets) Tousain, kan niet voor hem zorgen: “Van de tijd in het kindertehuis kan ik me niks herinneren. Mijn herinneringen beginnen pas vanaf de familie De Rijk in Veenendaal, waar ik terechtkwam. Ik was 2,5 jaar en werd door hen geadopteerd. Het was een heel warm nest.” Als Maikel twaalf is vindt de jeugdbescherming het tijd dat hij zijn biologische moeder leert kennen: “Ze kwam naar Veenendaal en zat tegenover me op een stoel. Dat was mijn moeder, het voelde zo raar! Maar we hielden wel contact.”

Als Maikel een jaar of achttien is, gaat hij uit huis: “Ik ben veel gaan rondzwerven en experimenteren. Inmiddels heb ik een appartementje en zit ik goed in mijn vel! Dat is niet altijd zo geweest, maar ik ben nu gelukkig. Er is alleen nog wel een gat dat ik wil opvullen, ik zou heel graag mijn vader willen ontmoeten. Misschien heb ik zelfs wel halfbroers of -zussen! Mijn moeder wilde nooit over mijn vader praten, het was veel te moeilijk voor haar en ik wilde haar ook niet pushen...”

In 2010 overlijdt Bets aan de ziekte ALS. Op haar sterfbed schrijft ze de naam van Maikels vader op een briefje: Ton Binsbergen. Dat is de eerste keer dat Maikel zijn naam leest: “Ik weet zeker dat hij mijn vader is. Ik had een goede band met mijn moeder, zij loog niet tegen mij. Verder weet ik heel weinig, alleen dat hij rond 1978 in Nijmegen woonde. Mogelijk was het in de buurt Jerusalem, in de wijk Heseveld. Misschien weet Ton niet eens van mijn bestaan… Ik zou hem heel graag willen zien en wil graag weten of ik nog halfbroers en zussen heb. Wat voor leven heeft mijn vader geleid? Wat was zijn beroep? En vooral: is hij eventueel bereid om contact met mij te hebben?”

Aanknopingspunten:
* Ton (van) Binsbergen
* waarschijnlijk geboren midden/eind jaren 40
* woonde rond 1978/1979 in Nijmegen
* mogelijk in de buurt Jerusalem, in de Nijmeegse wijk Heseveld
* Ton had een (kortstondige) relatie met Elisabeth (Bets) Tousain in die tijd
* zij is geboren in 1949 en overleden in 2010
* samen kregen ze in 1979 een zoon

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 1

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 1


Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 2

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 2


Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 3

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 3


Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 4

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 4


Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 5

Maikel zoekt vader Ton Binsbergen deel 5Delen