Nabestaanden Frouwien Jagers

Zoektocht

"Mijn moeder wil graag praten over wat er is gebeurd..."

Zoeken op de naam Jagers in Nederland is lastig. We komen geen Frouwien tegen en ook geen van haar kinderen. We beginnen te vermoeden dat de familie niet meer in Nederland is. Er zit maar een ding op: bellen op de naam Jagers in Nederland en hopen dat iemand familie is! En dat gebeurt. Irene Jagers herkent het verhaal meteen. Zij vertelt ons dat de zoon van Frouwien in Nieuw-Zeeland woont. Goed nieuws voor Tonny en Grace! Martin, de oudste zoon, wil maar al te graag contact met Tonny! Luister de fragmenten terug voor het eerste gesprek.

Het verhaal
Tonny en Toon emigreren in 1956 naar Australië. Toons broer woont daar en heeft de mooiste verhalen over Australië. Toch besluit het echtpaar in 1959 weer terug te gaan naar Nederland, omdat Tonny haar draai niet kan vinden in Australië. Tonny en Toon vertrekken samen met hun dochter van 6 maanden, Grace: “Er waren twee manieren om terug te gaan naar Nederland: met een vrachtboot of een cruiseschip. Mijn ouders kozen voor de tweede optie. De tocht van zes weken kon beginnen!”

Op de boot leert Tonny een Nederlandse vrouw kennen: Frouwien Jagers. Zij gaat ook terug naar Nederland, omdat ze heimwee heeft. Haar man werkt op dat moment nog op de Fiji-eilanden, hij zou later terugkomen. Frouwien maakt de tocht samen met haar zoontje van ongeveer vier jaar en een baby van misschien zes maanden: “Frouwien moest regelmatig met haar zoontje even naar het dek om te spelen. Ze nam haar baby dan ook mee. De baby kreeg een dubbele longontsteking door de kou en tocht. Mijn moeder stuurde haar naar de huisarts op het schip, maar het was al te laat. De baby overleed tijdens de tocht… Mijn moeder heeft geregeld dat ze haar man kon bellen en mijn vader zamelde geld in om te zorgen dat het kindje terug naar Nederland kon. Helaas bleek het geld niet genoeg. Het kindje kreeg een zeemansgraf.”

In eerste instantie is Grace namens haar 90-jarige moeder Tonny op zoek naar Frouwien: “Mijn moeder wilde graag weten hoe het Frouwien verder is vergaan, maar helaas ben ik er via een neef achter gekomen dat ze niet meer leeft. Wel heeft ze vijf kinderen gekregen. Mijn moeder zou heel graag in contact komen met haar oudste zoon, om te praten over Frouwien en wat er is destijds is gebeurd …”

Aanknopingspunten:
de man en/of kinderen van Frouwien Jagers
* Frouwien is geboren in 1928
* ze was getrouwd met Martin Jagers
* Martin werkte op de Fiji-eilanden
* ze heeft 5 kinderen gekregen: Martin, Steven, Terence, Ronald en Veronica
* de oudste is nu rond de 60, vermoedelijk is dat Martin
* ze is in 1959 een baby verloren tijdens een boottocht van Australië naar Nederland
* ze heeft gewoond Joseph Haydnlaan in Utrecht (1959)

Grace zoekt familie Frouwien Jagers deel 2


Grace zoekt familie Frouwien Jagers deel 3Delen