eerste liefde Joke Bloemhof

Zoektocht

"Jouw leiding van het leger stond bij mij voor de deur, daar ging het mis, haha!"

Doede's zoektocht wordt in rap tempo opgelost, want een familielid van Joke (die zich inmiddels Hannie noemt) staat bij ons op de voicemail: "Jullie zoeken Johanna Bloemhof? Dat is familie van ons!". Joke vindt het geweldig dat Doede haar zoekt en begint direct in het Fries tegen hem te praten, net als vroeger. Later legt ze op z'n Nederlands uit: "Ik weet niet wat je uitgevroten had, maar op een gegeven moment stond jouw leiding van het leger bij mij op de stoep voor jou. Ik denk dat het daar misging, haha!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Een paar weken terug droomt Doede over zijn eerste liefde Johanna Bloemhof: “Het kwam helemaal uit het niets! Ik heb geen idee waarom ik ineens over haar droomde, maar ik zag haar weer voor me zoals ze toen was. Een tenger, klein meisje met donkerbruin haar. Dat was de trigger om te gaan zoeken. Als ik haar nog eens wil zien, dan moet ik het nu doen. Ik ben heel benieuwd hoe het Johanna is vergaan en waarom ze het plotseling uitmaakte. We waren zelfs verloofd…”

Terug naar 1964 in Hilversum. De 20-jarige Doede zit in militaire dienst in Eindhoven, maar komt vaak in het weekend terug naar zijn ouders in Hilversum. Hij gaat ’s avonds uit, naar de dancing: “Volgens mij heb ik Johanna ontmoet tijdens zo’n avondje uit. Ik vond haar een hele leuk meid! Ze kwam uit Heerenveen en ik kom oorspronkelijk uit Friesland, dus dat klikte direct. We kregen een relatie en verloofden ons al vrij snel!”

Maar nadat ze het acht maanden erg leuk hebben gehad, maakt Johanna het plotseling uit zonder echt een reden te geven. De breuk doet Doede veel pijn: “Dat was niet leuk natuurlijk, het heeft wel even geduurd voordat ik er overheen was. Maar na een paar maanden had ik het wel verwerkte en toen belde Johanna, of we het niet nog een keer konden proberen…” De twee spreken af, maar de vonk blijft uit: “Als ze twee maanden eerder had gebeld, stond ik nog in vuur en vlam voor haar. Maar die afspraak was gek genoeg heel lauwtjes... Ik heb haar daarna ook nooit meer gezien, best gek. Uiteindelijk ben ik gelukkig getrouwd en heb ik een fijn gezin, maar ik zou toch graag willen weten waarom Johanna het toen heeft uitgemaakt. Ik heb nog vaak aan haar gedacht.”

Aanknopingspunten:
* Johanna (Joke, beide voornamen werden gebruikt) Bloemhof
* geboren in 1943
* haar ouders woonden in de jaren 60 in Heerenveen
* daar is Johanna ook opgegroeid
* vermoedelijk had ze nog een oudere broer, die al uit huis was
* Johanna woonde in 1964-1965 in Hilversum
* ze werkte als huishoudelijke dienst in Astmacentrum Heideheuvel aan de Witte Kruislaan in Hilversum
* ze woonde daar intern op een kamertje op de bovenste verdieping
* ze kon Fries spreken
* had in 1964/65 een relatie met Doede de Vries
* heeft daarna een korte tijd een timmerman als vriendje gehad
* Johanna had donkerbruin haar, was niet zo groot en had een tenger postuur
​* reed vroeger op een bromfiets, een groene DKW

Doede zoekt liefde Johanna of Joke Bloemhof deel 1


Doede zoekt liefde Johanna of Joke Bloemhof deel 2Delen