kind van vader Jan Willem van de Scheur

Zoektocht

"Het is niet te geloven! Hangt mijn halfbroer aan de lijn?!"

De quote van de uitzending komt van Angèle: "Het is niet te geloven!". Eerst kan ze al niet geloven dat er een familielid Van der Scheur op de voicemail staat. Daarna hoort ze haar halfbroer Bert van alles vertellen over haar overleden vader. Het blijkt dat er zelfs twee kinderen van Jan Willem op de begrafenis van Angèles overleden broertje zijn geweest: "Het is niet te geloven! En nu hangt mijn halfbroer ook nog voor me aan de lijn?! Ik kan het niet geloven, wat fantastisch!". Beluister de fragmenten voor het eerste gesprek tussen Angèle en haar halfbroer Bert.

Het verhaal
Angèle wordt geboren als kind van Marietje Ferron en Jan Willem van de Scheur in 1945. De eerste jaren is Jan Willem in beeld, maar hij blijkt al getrouwd. Of Marietje dat heeft geweten, is voor Angèle onduidelijk: “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet, doordat mijn moeder gedetacheerd werd naar Apeldoorn vanuit Amsterdam. Ze kwam terecht bij het commissariaat noodvoorziening. Jan Willem was hierbij betrokken, omdat hij een vrachtwagenbedrijf had. Mijn moeder werd zijn secretaresse, ze gingen samen overal naar toe om levensmiddelen te vervoeren. Wie weet leidde mijn vader wel een dubbelleven…”

Vanaf haar derde wordt Angèle opgevoed door haar moeder in Haarlem: “We gingen in die periode van huis naar huis. Uiteindelijk zijn we in Haarlem terechtgekomen bij de ouders van mijn moeder. Ik had nog een broertje. Hij moest naar een kindertehuis, omdat er geen plek was voor twee kinderen. Hij werd ziek en overleed... Uit oude papieren kan ik halen dat mijn vader betaalde voor het tehuis. Na de dood van mijn broertje is het contact verbroken tussen mijn ouders. Hoe? Ik heb geen idee.”

Angèle kent het verhaal dat haar ouders samen een leven wilden opbouwen, maar de vrouw van Jan Willem greep in: “Mijn moeder heeft me altijd verteld dat ik uit liefde ben geboren. Ik heb ook nog brieven van mijn vader aan mijn grootouders. In die brieven vraagt hij naar mij… Verder heb ik alleen maar vage herinneringen aan hem. Inmiddels ben ik 73, ik ben heel benieuwd of ik op hem lijk want op mijn moeder lijk ik niet. Ik hoop dat iemand een foto van hem heeft en heel misschien kan zelfs iemand mij vertellen wat voor type man het was.”

Aanknopingspunten:
* een foto van Jan Willem van de Scheur
* hij is geboren in Elst (bij Rhenen) in 1901
* hij is overleden in 1983
* kwam uit een groot gezin van waarschijnlijk acht kinderen
* samen met twee broers, Albert en Henk, was hij geïteresseerd in vrachtauto's
* Jan Willem van de Scheur had een garagebedrijf in Apeldoorn
* drie broers zaten ook in de autobranche
* Jan Willem had een logo: 'Met Van de Scheur van deur tot deur'
* hij was getrouwd met Linda Hogeweij
* samen hadden zij elf kinderen
* de namen van hun kinderen: Martin, Lenie, Riet, Bep, Piet, Gijs, Willie, Martha, Wimpie, Corrie, Chrisje en Bertie
* Martin werkte bij een Mercedesfabriek in Utrecht

Angèle zoekt vader Jan Willem van de Scheur deel 1


Angèle zoekt vader Jan Willem van de Scheur deel 2


Angèle zoekt vader Jan Willem van de Scheur deel 3


Angèle zoekt vader Jan Willem van de Scheur deel 4Delen