dochter van vriendin Gonnie Henstra

Zoektocht

"Misschien kan je mij dingen vertellen over mijn moeder!"

Er wordt heel wat afgebeld voor deze zoektocht. Het was een hele zoektocht vol met verkeerde Gonnie's en Gerrie's. Het bellen heeft geen succes, dan kunnen we maar één ding doen: oproepen voor Gonnie Henstra en met succes! We vinden Els, een nicht van Gonnie. Zij vertelt helaas dat Gonnie op jonge leeftijd is overleden. Wel heeft ze drie kinderen gekregen en een van de kinderen, Hellen, wil dolgraag contact met Fred: "Ik vind het zo mooi dat je hebt gezocht Fred! Ik zou heel graag met je willen praten over mijn moeder, misschien kan je mij dingen vertellen over mijn moeder. Ik was heel jong toen ze overleed..." Luister de fragmenten voor het verhaal. 

Het verhaal
Al op jonge leeftijd komt Fred in tehuizen terecht, nadat zijn moeder plotseling overlijdt. In 1954 komt hij in het Burgerweeshuis in Haarlem te wonen. Het is een lastige tijd, maar gelukkig is hij niet alleen: “Ik vond een oude foto waar ik samen met Gonnie Henstra op sta. Zij zat ook in het Burgerweeshuis samen met haar zusje Gerrie. We moesten zien te ‘overleven’ met alle regels en verplichtingen. Naar de kerk op zondag was bijvoorbeeld verplicht. Ik was dat niet gewend van huis uit. Ik ging wel naar binnen, maar ging ook net zo snel via de zij-ingang weer naar buiten. Dan moest ik later kinderen vragen waar de preek overging, zodat het niet op zou vallen dat ik niet bij de dienst was.”

Fred wil maar al te graag weg uit het tehuis, maar eerst moet hij de avondschool in Haarlem afmaken: “Toen dat klaar was, wilde ik vrij zijn. Ik ben gaan varen. In 1956 was het zover! Dat was het jaar dat ik zeventien werd. Een dag naar mijn verjaardag was ik al vertrokken. Gonnie heeft mij samen met een andere bewoonster, Winnie, naar de trein gebracht. Ze zwaaiden me uit. Dat was het moment dat ik echt vrij was en kon doen wat ik wilde!”

Na al die jaren is Fred nu op zoek naar Gonnie. Hij heeft zelf gezocht, maar zonder resultaat: “Ze werkte als verpleegster, heb ik ooit gehoord. Mogelijk in het Sint Elisabeth Gasthuis. Ze was zo’n leuke en lieve meid! Ondanks alle ellende, was dat de beste tijd. We deden veel spelletjes en vermaakten ons samen. Dat moment dat ze mij wegbracht, vergeet ik niet. We zeiden weinig, maar het ging om het gebaar. Daarna begon er voor mij een nieuw leven.”

Aanknopingspunten:
* Gonnie Henstra
* woonde in het Burgerweeshuis te Haarlem in de jaren 50
* ze zat er in ieder geval van 1954 tot 1956
* Gonnie had een jongere zus: Gerrie
* laatst bekende adres: Olieslagerslaan in het Burgerweeshuis
* in 1963 zou ze werkzaam zijn geweest als verpleegster in Haarlem, mogelijk in het Sint Elisabeth Gasthuis

Fred zoekt medebewoner deel 1

Fred zoekt medebewoner deel 1


Fred zoekt medebewoner deel 2

Fred zoekt medebewoner deel 2


Fred zoekt medebewoner deel 3

Fred zoekt medebewoner deel 3


Fred zoekt medebewoner deel 4

Fred zoekt medebewoner deel 4Delen