nabestaanden familie Moses

Zoektocht

"Op deze manier ontstaat een verbinding tussen twee generaties..."

We duiken de archieven in en de uitkomst is triest. Samuel Mozes komt uit een groot gezin, maar alle broers en zussen zijn in de oorlog omgekomen... Toch vinden we nabestaanden. Martin Simon, een kleinzoon van Samuels broer, is in de oorlog geboren en zijn moeder is de enige die het heeft overleefd. Martin vindt het bijzonder dat iemand 75 jaar later nog de moeite neemt voor deze zoektocht: "De gebaksschotels staan symbool voor een veel groter verhaal. Ik kom Annemieke graag een grote bos bloemen brengen, want ik bewonder haar integriteit en het feit dat ze ons familiebezit al die tijd in bewaring heeft genomen. Op deze manier ontstaat een verbinding tussen twee generaties." Beluister de fragmenten voor het hele verhaal.

Het verhaal
Het is 1942 als de oma van Annemieke gebaksschotels van de Joodse familie Moses in bewaring krijgt. De bedoeling is dat de schoteltjes na de oorlog teruggaan naar de familie: “Mijn oma kreeg ze van Flora Moses – van der Ham. Zij waren buren en woonden aan de Marktweg in Den Haag. De hele familie Moses is omgekomen tijdens de oorlog. Man, vrouw en drie kinderen... Mijn oma heeft de gebaksschoteltjes toen gehouden.”

Uiteindelijk komen de schoteltjes als erfenis terecht bij Annemieke. Ze heeft gelijk het gevoel dat zij de schoteltjes niet in haar bezit hoort te hebben, maar dat ze terug moeten naar nabestaanden van de familie Moses: “Ik wil ze teruggeven aan de familie waar ze horen. Veel mensen zouden misschien denken: 'Ach het zijn maar gebaksschoteltjes, waar heb je het over?' Maar in mijn beleving zijn het niet 'gewoon' schoteltjes. Er zit een heel familieverhaal achter. Ik gebruik de schoteltjes ook nooit, ze zijn niet van mij, punt. Als ik niemand kan vinden, dan gaan ze naar een Joods museum.”

Annemieke is zelf lang bezig geweest met de zoektocht, maar zonder resultaat: “Ik heb de schoteltjes zelfs op Facebook gezet met het verhaal. Ik kreeg geen één reactie. Ik ben ook in de archieven gedoken, maar ik heb niet overal toestemming voor. Dus ik heb nog geen overlevenden gevonden. Het zou zo mooi zijn als er familie is, voor hen kunnen de schotels veel betekenen!”

Aanknopingspunten:
* familie van Samuel Moses
* Samuel is geboren in 1890
* Samuel Moses is getrouwd geweest met Flora Moses – van der Ham (1897)
* ze hadden 3 kinderen: Elkan (1923), Isador (1926) en Herman (1930)
* in 1943 zijn ze allemaal afgevoerd naar Duitsland en daar omgekomen
​* ze woonden aan de Marktweg in Den Haag

Annemieke zoekt familie Moses deel 1


Annemieke zoekt familie Moses deel 2Delen