liefde Joan Scholtz

Zoektocht

"Ze werd verliefd op een vrouw en toen was het over..."

Theo is er van overtuigd dat de spelling van Joans achternaam 'Scholz' moet zijn. Maar dat blijkt niet te kloppen! De Zoekbrigade vindt in de archieven namelijk een Joan Scholtz, geboren in 1952. Haar halfzusje Laura zou werken bij het Amsterdamse museum NEMO. Nu kunnen we natuurlijk wachten tot NEMO na de coronacrisis weer opengaat... Maar we kunnen ook het heft in eigen hand nemen! En met succes, want Laura meldt zich. Helaas heeft ze slecht nieuws. Joan is in 2008 overleden en is maar 55 jaar geworden. Maar Laura kan zich het vriendje van haar zus nog goed herinneren: "Ik kan me nog herinneren hoe verdrietig ik was toen jij wegging, Theo... Ik vond het heel jammer dat jij niet mijn zwager werd! Maar ik ben blij om na al die jaren van je te horen." Theo reageert emotioneel, maar is blij met de verhalen die Laura kan vertellen. Beluister de fragmenten voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Theo ontmoet Joan Scholz in 1971 bij de OCMA. Ze zijn allebei in opleiding tot militair. Overdag zien ze elkaar alleen in de pauzes en 's avonds bij de maaltijd: “Daarna gingen we met een klein clubje stappen, dansen en drinken. Tijdens een van die gezellige avonden sprong de vonk over. Ik was helemaal gek op haar en het was wederzijds!"

Theo slaapt op de kazerne, de vrouwen gaan na het werk naar aparte privéadressen. Maar ook buiten de opleiding zoeken Theo en Joan elkaar steeds op: “We gingen zelfs in de weekenden naar elkaar toe! Ik kwam dan naar Amsterdam, daar woonden haar ouders toen. Ik woonde nog in Den Helder bij mijn ouders. Zo pendelden we steeds op en neer, want doordeweeks zaten we in Middelburg.”

Maar dan komt er toch een kink in de kabel: “Ik was in Amsterdam en toen vertelde Joan het. Ze was ziek geweest en werd verzorgd door een van de vrouwen daar. Joan was verliefd geworden op die vrouw. Ze was heel eerlijk. We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan, maar als je verliefd bent op een andere vrouw... Tja, dan houdt het op.” Daarna ziet Theo zijn geliefde nooit meer terug.

Aanknopingspunten:
* Joan Scholz (spelling achternaam is vrijwel zeker)
* geboren rond 1952
* Joan is van Indonesische afkomst 
* haar vader werkte bij Fokker en kwam oorspronkelijk uit Indonesië
* hij trouwde twee keer, daardoor had Joan een halfzusje: Laura Scholtz
* Laura is geboren rond 1959
* Joan volgde een opleiding voor de Luchtmacht
* na haar cursus OCMA in Middelburg ging zij naar Kamp van Zeist
* het laatst bekende adres: Amsterdam Buitenveldert aan de Wedderborg
* Joan was klein, ongeveer 1.63m, droeg een bril en had zwart haar

Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 1

Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 1


Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 2

Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 2


Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 3

Theo zoekt liefde Joan Scholz deel 3Delen